Welke Toekomst wil jij zaaien?

BERGEN OP ZOOM - Bij Toekomst Zaaien lopen we samen - jong en oud - over de akker en laten de zaden in een boog door de lucht vliegen. De boer vertelt over zijn biologisch-dynamische boerderij. Over een gezonde bodem, vitale zaden en een rijke biodiversiteit als basis voor gezonde voeding.  Doe je mee? Je bent zaterdagmiddag 15 oktober van harte welkom op tuinderij 'De Kromme Lepel'. Bij Peet & Elza de Krom adres: Laageinde 20, 4614 PW Bergen op Zoom. We beginnen om 13.30 uur.

Toekomst Zaaien is een internationaal project dat 17 jaar geleden van start is gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: Zaad.

Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen.

Biodynamische boeren die meedoen aan Toekomst Zaaien telen veel oude graanrassen, zoals Gelderse Risweit, rode emmer en Sint-Jansrogge.

Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die oude granen voor de toekomst te behouden omdat je die eigenschappen nodig hebt om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat.

Zaden van zaadvaste rassen kun je oogsten en opnieuw uitzaaien.

Zaden van de veel gebruikte hybride rassen zijn niet geschikt om opnieuw uit te zaaien.


Graan als goud voor de bodem

Op de vijf deelnemende bedrijven word je welkom geheten door de boer.

Met elkaar ga je graan zaaien.

Graan is een belangrijk gewas voor de gezondheid van de bodem.

Met zijn lange wortels maakt graan de bodem luchtig, wat belangrijk is voor het bodemleven maar ook voor de waterhuishouding van de bodem.

Bij zware regenval kan de bodem dan beter het water opnemen en bij droogte kan de bodem het water beter vasthouden.

Omdat goed bodembeheer van levensbelang is voor mens, plant, dier en natuur bakt Farm Brothers biologische koekjes van graan en doneert 0,5% van hun omzet aan BD Grondbeheer, die daar grond voor aankoopt voor natuurvriendelijke boeren.


Duurzaam boeren van bij- naar hoofdzaak

De nood om jezelf te verbinden met de toekomst van onze leefomgeving is urgenter dan ooit.

De landbouw is in transitie door het besef dat het roer om moet naar een duurzame manier van produceren.

Behoud van biodiversiteit, intelligent water- en grondbeheer en een eerlijke prijs voor de boer verandert van bijzaak in hoofdzaak.

Biodynamische boeren hebben al 100 jaar ervaring met een manier van boeren waarbij verstand van en respect voor hemel en aarde leidend is voor de bedrijfsvoering.


Toekomst Zaaien is een jaarlijks terugkerend publieksevent dat door de eeuwenoude beweging van het zaaien je laat ervaren hoe het is om zelf bij te dragen aan de toekomst, aan biodiversiteit, aan vruchtbare grond en aan toekomstbestendige landbouw.   

Op de website van Toekomst Zaaien (www.toekomstzaaien.nl) kun je alle data vinden van dit mooie event.[n]


Zaterdag 15 oktober om 13.30 uur
bij tuinderij
De Kromme Lepel