Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: René Punt

Uitslagen teams BSV in diverse competities

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen week is de 3e ronde van de interne competitie van BSV gespeeld. Rob Hopman-Been heeft de leiding behouden. Verder speelden BSV 1 en 2 in de zaterdagcompetitie van de KNSB en BSV B in de avondcompetitie van de NBSB met tegenvallende resultaten.


Er waren 8 partijen in de interne competitie en dat is veel te noemen omdat de dag erop ook in de zaterdagcompetitie gespeeld moest worden. In die 3e ronde waren er winstpartijen voor Rob Hopman-Been, René Paardekam, Laurens Quinten, Piet Bruys, René Punt, Xander van Doorn en Bert van der Linden. Remise speelden Oliver de Hert en Bas van de Putte. Door deze uitslagen is de koppositie als volgt: Rob Hopman-Been, René Paardekam en Oliver de Hert. Rob Hopman-Been heeft al een comfortabele voorsprong genomen na drie keer winst tot nu toe.


Avondcompetitie

De avondteams van BSV, BSV A en BSV B spelen beide in klasse 1A. BSV B speelde afgelopen week in Made tegen ’t Paardje en verloor met 3-1. Remise speelden André van der Graaf en Alexander van ’t Hoff. BSV A speelt a.s. vrijdag tegen EGS A uit Goirle.


Zaterdagcompetitie

BSV 1 speelde in de 3e klasse H van de KNSB tegen het sterke Goes 1 en verloor met 6½-1½. Het is de tweede opvolgende nederlaag van de Bergenaren tegen Zeeuwse clubs. Voor BSV speelden Tony Peleman, Oliver de Hert en Peter Kraaijeveld remise. De andere vijf BSV-ers verloren hun partij.

BSV 2 speelde in de 5e klasse G van de KNSB tegen CSV 2 uit Capelle aan de IJssel nipt met 4½-3½. Voor de Bergenaren wonnen Bas van de Putte, Piet Bruys en Jan Haverhoek. Lieselot Deleersnijder speelde remise.


Schaakwereld in discussie

Onlangs won de Amerikaan Hans Niemann van wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen. Ondanks dat Magnus Carlsen niet openlijk zijn tegenstander beschuldigde, gaf hij in bedekte termen toch aan dat hij zijn tegenstander van vals spel beschuldigde. Dit omdat Hans Niemann in on-line partijen veelvuldig zich schuldig gemaakt heeft van het gebruik van computerprogramma’s. Hij heeft dit ook toegegeven en chess.com heeft hem dan ook van de site verwijderd. Maar of Hans Niemann ook op een of andere manier in echte partijen zich schuldig heeft gemaakt van valsspelen is nooit bewezen. Op dit moment wordt hij, en alle anderen, uitermate goed gecontroleerd op eventuele elektronische apparatuur. De schaakwereld is verdeeld in haar oordeel.


Schaakpuzzels

In de schaakpuzzel van alweer 14 dagen geleden kreeg u de volgende stelling voorgeschoteld. Wit: Kg1, Db5, Tb1, Pc6, pionnen a6, f2, g2, h2; zwart: Ka8, Dc7, Tc8, Pe4, pionnen a7, d4, f5, g5, h6. Wit kan mat geven in twee zetten met 1. Db7+ 3xb7 2. axb7 mat.

In het nieuwe probleem, zie diagram, lijkt het dat wit gemakkelijk kan winnen, maar schijn bedriegt. Ziet u hoe wit een winnende positie kunt bereiken? Succes met het oplossen.[n]