Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Na 26 jaar krijgen café ‘t Slik en de Schorre nieuwe eigenaren

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Al jaren zijn Marijn en Marijke Withagen de eigenaren van café ‘t Slik en café de Schorre. Maar na flink wat jaren hebben ze besloten het stokje door te geven. Vanaf 1 maart gaat een nieuw stel de cafés overnemen.
“Ik ben er eigenlijk wel heel erg aan toe.”

Jarenlang hebben Marijn en Marijke ervoor gezorgd dat veel Bergenaren een leuke avond tegemoet gingen. “Voor de corona periode wisten we al dat we nog vijf jaar door wilden gaan met het café maar dat het daarna wel mooi was geweest. Door de corona heeft de horeca lang de deuren gesloten moeten houden. Ik kon daardoor op zaterdagavond ineens naar een verjaardag en op de zondagmiddag naar een broers- en zussenborrel. Toen realiseerde ik me dat ik daar eigenlijk wel heel erg aan toe ben en dus eerder wilde stoppen dan na vijf jaar”, vertelt Marijn. Niet alleen de corona periode heeft een rol gespeeld in deze keuze. “Begin van dit jaar zijn twee broers van mij overleden. Ze stonden nog midden in het leven en ineens was het klaar. Toen heb ik heel snel de knoop door kunnen hakken want er is meer in het leven dan werken.”

Toen Marijke hoorde over het idee dat Marijn wilde stoppen als horeca ondernemer, was ze in eerste instantie niet heel enthousiast. “Ik moest heel erg aan het idee wennen. Hij kwam thuis en vertelde dat hij opzoek wilde gaan naar een nieuwe eigenaar. Ik stond daar niet gelijk om te springen maar we hebben het er veel over gehad, en ons leven is nu heel druk. Het is eigenlijk ook wel heel fijn dat we straks alle tijd hebben voor ons gezin, voor elkaar, familie en vrienden”, vertelt Marijke. “Na de corona tijd is het drukker dan ooit in het café, wat natuurlijk heel fijn is maar daardoor is het voor ons ook heel druk. En we doen veel zelf, dat vinden we ook leuk. Maar dan komt er wel heel veel werk naar je toe.”

Overname
De overname van het café is lang onbekend gebleven. “We wilden het eigenlijk zo lang mogelijk onder de radar houden. Als mensen horen dat er een nieuw iemand het café gaat overnemen, zijn er vaak gelijk vooroordelen. Om die vooroordelen te voorkomen wilden we de nieuwe eigenaren eerst aan het publiek laten wennen, en laten kennismaken met de manier van werken.” Nieuwe eigenaren Kim en Jan zijn daarom al maanden aan het werk in het café en kunnen niet wachten om zelf de touwtjes in handen te nemen. “Kim komt uit een horecafamilie en heeft veel ervaring in de horeca. Jan heeft vroeger ook in de horeca gewerkt, maar heeft nu 10 jaar in het bedrijfsleven gezeten. Ze hebben heel veel zin in de overname.”

Toekomst van de cafés
“Er zal weinig tot niets veranderen omdat het nu goed werkt met de DJ’s die hier draaien, en onze karaoke avonden. Iedereen blijft welkom. De Vastenavend blijft zoals iedereen het kent, de bandjes zijn welkom en de bouwclubs ook.” Marijn en Marijke gaan na overname genieten van de vrijheid die ze dan hebben. “We willen sowieso lekker op vakantie. We zijn nooit langer weggeweest dan negen dagen dus we zijn wel toe aan een lange vakantie”, aldus Marijke. “Ik wil graag gaan sporten. Met het café kwam ik er nooit aan toe, maar ik hoop straks twee keer in de week naar de sportschool te kunnen”, vertelt Marijn. Marijke weet dat ze wel wil blijven werken, maar wat ze gaat doen weet ze nog niet. “Ik ben nog jong, dus ik wil zeker nog iets doen. Ik heb met Marijn afgesproken dat ik eerst een jaar rust neem en daarna kijk ik wel wat er op mijn pad komt!”