Kruimeltje en Keesie
Kruimeltje en Keesie Foto: NICKFRANKEN.COM

Halsterse Eva toert door het hele land dankzij rol in Kruimeltje: ‘Het is leuk om dichtbij huis te spelen’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

HALSTEREN - Kruimeltje: wie kent het beroemde verhaal niet? De cast van de familiemusical staat op 24 oktober op de planken in De Kring. Een van die castleden is Eva Franken uit Halsteren. Eva vervult de rol van Keesie en vindt het leuk dat ze binnenkort zo dichtbij huis mag spelen. 

Voor tienjarige Eva is het niet de eerste keer dat ze in een musical speelt. "Ik heb ook gespeeld in Dolfje Weerwolfje én in Oliver", vertelt ze trots. Eva heeft dansen, zingen en acteren altijd al heel leuk gevonden. Haar eerste auditie was voor Sound of Music. Dit was erg spannend omdat ze iedere keer toch een ronde verder kwam ondanks dat ze geen ervaring had. In de finaleronde is ze helaas afgevallen. Dat vond ze erg jammer maar was ondertussen vastberaden om meer audities te gaan doen. Want auditeren zelf is al heel erg leuk om te doen. Uiteindelijk mocht ze auditie doen voor Dolfje Weerwolfje de musical en kreeg ze de rol van Noura. Hier begon haar landelijke avontuur. Dat ze nu mee mag spelen in de musical Kruimeltje vindt ze super. 

Voordat dat de musical is geworden zoals het nu is, zijn er flink wat repetities en voorbereidingen aan vooraf gegaan. "In het begin kregen we het script thuis omdat we die moesten oefenen. Daarna was het tijd voor de repetities die voor vier weken lang iedere woensdag en zaterdag in Amsterdam plaatsvonden." Inmiddels is de cast zo getraind dat een voorstelling vlekkeloos verloopt. "Ik weet nu waar ik moet staan, wat ik moet zeggen en hoe ik dat doe. Oefenen is nu niet meer nodig!"


Het verhaal
Eva speelt samen met Shayne Bakker die de rol van Kruimeltje speelt. Het verhaal gaat over de besneeuwde straten in Rotterdam waar Kruimeltje zwerft. Kruimeltje is een vrolijke en ondeugende straatjongen van 10 jaar. Helemaal alleen, op zoek naar zijn vader en moeder. Het enige dat Kruimeltje van zijn ouders heeft is een medaillon, met hun portretjes erin. Ondanks alles blijft hij positief en loopt hij zingend en fluitend de straten door. Dan ontmoet hij Keesie, een stoer meisje dat maar al te graag mee op avontuur gaat.

Keesie
De rol van Keesie is tof om te spelen, vindt Eva. "Keesie is een grappige maar brutale rol. Dat is heel leuk!" Als Keesie mag Eva ook samen met Shayne een nummer zingen. "Als ik écht moet kiezen tussen dansen, zingen en acteren. Dan vind ik zingen denk ik toch het leukste. Als Keesie zing ik samen met Kruimeltje en natuurlijk het eindnummer, dat vind ik super om te doen." Samen met de rest van de cast spelen ze de musical door heel Nederland. "Het is veel rijden maar ik zie heel veel verschillende theaters. Iedere voorstelling is dus weer anders." Toch vindt ze het fijn dat ze op 24 oktober in Roosendaal mag spelen. "We hoeven dan niet zo ver te rijden want het is lekker dichtbij. Het is fijn om ook dichtbij huis te kunnen spelen."

Volgens Eva is het leukste aan de musical dat het een verhaal is voor jong en oud. "Het is echt een leuke musical voor alle leeftijden. Er zit veel humor in het verhaal maar soms ook ontroerende stukken." Eva wil vooral dat iedereen kaartjes koopt voor de voorstelling in Roosendaal zodat de zaal goed gevuld is. "Het is écht de moeite waard."

Kaartjes zijn te koop via de website van De Kring Roosendaal.