Pastoraal Woord:
Vertrouwen

Uw vertrouwen is uw redding, zegt Jezus in Lucas 17,11-19. Dat is mooi gezegd in een wereld die bol staat van wantrouwen. En onrust, en angst om het rijtje maar aan te vullen. Mijn oma had een tegeltje aan de muur hangen met een bekend spreekwoord: Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Bijna iedereen heeft weleens iets meegemaakt waardoor dit spreekwoord werkelijkheid wordt. Vertrouwen gaat niet alleen snel weg, maar het kan ook ver wegblijven.


Jezus uitspraak gaat dwars in tegen het huidige idee dat het beter is om op je eigen mening te vertrouwen. Zeker in onze tijd, waarin we overspoeld worden met nieuws dat ons van tijd tot tijd flink kan benauwen. In dit Bijbelgedeelte spelen tien melaatsen de hoofdrol. Op grote afstand van Jezus vragen zij om genezing. Ze staan zo ver weg, dat ze luidkeels moeten roepen om de afstand te overbruggen. Voor de genezing lijkt het niet uit te maken hoe groot die afstand tussen Jezus en de melaatsen is. Zij worden allen genezen. Maar daar ligt ook niet de kern van het verhaal. Het gaat in dit verhaal om de houding die de tiende man aanneemt. Hij is de enige die terugkomt om Jezus te danken. Zijn genezing was niet slechts een genezing aan de buitenkant. Zijn genezing was ook een heling aan de binnenkant.

En daar gaat het in het geloof nu precies over. Je kunt niet alleen maar mens zijn door naar de buitenkant van de dingen te kijken. Het innerlijk werkt net zo hard mee. Vertrouwen in elkaar, vertrouwen in de wereld is fundamenteel om met elkaar het goede te bereiken. Laten we hopen dat we juist in deze tijd dit vertrouwen kunnen bewaren.

Lenie Robijn, Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.[n]