Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Het MollerJuvenaat: De nieuwe school voor havo, atheneum en gymnasium

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In de eerste schoolweek zijn er voor de leerlingen al de nodige activiteiten georganiseerd. Maar nu de school een aantal weken ‘draait’ en leerlingen en medewerkers gewend zijn, was het tijd voor de officiële opening. Met het doel om iedereen te laten zien wat House of Students inhoudt. “We willen aan iedereen onze nieuwe school laten zien want we zijn er trots op!”

Het MollerJuvenaat is de nieuwe school voor havo, atheneum en gymnasium. Waarbij de Noordzijde Zoom de nieuwe gymnasiumlocatie is. Uiteindelijk zullen bij de nieuwbouw over een aantal jaar alle havo-, atheneum en gymnasiumleerlingen samen onderwijs volgen op één locatie van Bergen op Zoom. Het tijdelijke gebouw stond al een lange tijd leeg maar daar wordt nu optimaal gebruik van gemaakt. “Het nieuwe schoolgebouw is in samenspraak met de leerlingen ingericht. Leerlingen konden zich opgeven om mee te werken aan het nieuwe schoolgebouw. Als ze een idee hebben mogen ze het uitwerken tot een plan. En als dat plan dan goed is, dan gaan we daarin mee. Want waarom niet?”, aldus afdelingsleider Carin Veringa. “We vinden het super om de leerlingen zo te betrekken bij de ontwikkelingen van de school. Dankzij hen hebben we nu een hele duurzame school, omdat zij dat zo belangrijk vinden. Het logo aan de buitenkant is groen en dat hebben we doorgevoerd door de hele school. We werken bijvoorbeeld op gerecyclede stoelen en we zijn bezig met een kas waar leerlingen hun eigen groentes en fruit kunnen planten.” 

Carin is trots op de nieuwe school. “Het is voor ons belangrijk dat de school past bij wie we zijn. We hebben veel verschillende leerlingen rondlopen waarvan niet iedereen goed tegen een grote verandering als deze kan. Door onze leerlingen betrokken te houden bij de keuzes die we hebben gemaakt, hebben we er hopelijk voor gezorgd dat iedereen zich thuis voelt.” Leerling Dammes de Waal bevestigd dat: “Ik moest even wennen aan het nieuwe gebouw maar ik vind het heel erg mooi geworden. Het is heel kleurijk en ik voel me hier zeker thuis.” 

Leerling vriendelijk
Voor de leerlingen zijn er speciale ruimtes gecreëerd waar ze kunnen samenwerken of zich even kunnen terug trekken. “In onze nieuwe school hebben we echt de focus gelegd op ruimtes zoals deze. Overal zijn stopcontacten te vinden zodat iedereen makkelijk kan werken op hun eigen devices. Maar mochten ze deze niet bij hebben, dan hebben we ook nog laptoppen van school.” Ook heeft het MollerJuvenaat in het nieuwe gebouw een ruimte speciaal voor het ‘HB-café’. “Dit is een café voor onze hoog begaafde leerlingen. Dag en door kunnen de leerlingen er rustig werken of een spelletje doen maar er wordt ook geregeld een ‘HB café bijeenkomst’ georganiseerd. De leerlingen die dat willen kunnen dan spelletjes doen en met elkaar een frisje drinken.”

Vrije school
Het MollerJuvenaat heeft het belang van de leerlingen voorop staan. De leerlingen waren niet alleen betrokken bij de verhuizing, maar kunnen voor alles hun idee aandragen zolang ze maar een goed plan hebben. “We zijn heel vrij en flexibel daarin. De basis is dat we een school zijn met tradities, maar geen traditionele school. Net als andere scholen werken we natuurlijk toe naar een diploma, maar de weg daar naartoe ligt open. Het onderwijs is aangepast aan de leerling. Dat kan versneld zijn, maar ook vertraagd. Bij het Mollerlyceum gebeurde dat minder, maar daar gaat nu verandering in komen. We willen leerlingen de ruimte geven om zichzelf te ontdekken.”