Afbeelding
Foto: Diana Mies

Buurvrouwen zorgen voor een griezelige binnenstad: ‘Het was een groot succes!’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Bergse buurvrouwen Diana Mies en Anouk Schippers organiseerden dit jaar voor de tweede keer een Halloween spooktocht door de binnenstad van Bergen op Zoom. Op vrijdag 28 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur kon iedereen mee doen aan de griezelige spooktocht. 

Diana en Anouk hebben vorig jaar voor het eerst de Halloween spooktocht door de binnenstad georganiseerd. “In eerste instantie wilden we het vorig jaar alleen organiseren voor onze eigen straat. Maar er kwamen toen al zoveel positieve reacties op, dat we het breder hebben getrokken. We zijn het gaan delen op social media en gingen opzoek naar adressen die zich wilden aanmelden voor de tocht. Uiteindelijk was het vorig jaar zo’n succes dat we het dit jaar weer heel graag wilden organiseren”, vertelt Diana. 

Halloween
Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook behoorlijk populair geworden in andere delen van de wereld en dus ook in Nederland. “Halloween is natuurlijk geen traditioneel Nederlands feest, maar toch zie je dat er de laatste jaren veel mee wordt gedaan. In de omgeving van Bergen op Zoom was er altijd wel wat te doen zoals een grote spooktocht in Heerle. Ik dacht hoe kan een stad als Bergen op Zoom dit nou niet zelf organiseren? Jaren geleden werd er wel het een en ander georganiseerd in de stad, maar dat is gestopt en niet meer opgepakt.” Daar zagen de buurvrouwen een kans en inmiddels is dat uitgegroeid tot een tweede succesvolle editie.

Iedereen was vrijdag welkom om de spook route te lopen. De route had dit jaar 43 deelnemende adressen. “We zijn een maand geleden begonnen met 1500 flyers in brievenbussen te stoppen. Vorige week hadden we 29 adressen. We hebben de laatste week ook nog heel veel flyers rondgebracht en toen hebben we uiteindelijk nog heel wat aanmeldingen gehad. Super leuk!” 

De tocht was te vinden via een Google Maps kaart. Daar stonden alle adressen op aangewezen waar kinderen ‘Trick or Treat’ konden doen. ‘Trick’ betekent dat de persoon die opendoet geplaagd gaat worden, en ‘Treat’ betekent dat de persoon iets lekkers moet geven, zodat hij of zij met rust gelaten wordt. Het is te vergelijken met ‘Snoep of ik schiet!’. De bewoners van de huizen geven de kinderen dan ook vaak snoepjes, zodat ze niet geplaagd worden! 

Volgend jaar
“Het was vrijdag weer een groot succes! Bij het ene adres konden de kinderen een snoepje afhalen en bij de andere stond ze een heel spookhuis te wachten. Sommigen hadden er zo veel energie ingestoken en er echt een hele act van gemaakt”, vertelt Diana. “Er zijn heel wat mensen op afgekomen, de kaart van de route was 11795 keer bekeken!” Diana en Anouk zijn blij dat het weer zo’n geslaagde spooktocht was. “We hebben onwijs veel positieve reacties gehad via social media, dat is zo leuk. We willen het volgend jaar zeker weer gaan organiseren. We willen ons vast blijven houden aan de vrijdag voor Halloween zodat we ook winkeliers erbij kunnen blijven betrekken.” Door de succesvolle griezeltocht van vrijdag zijn Diana en Anouk al bezig met de plannen voor volgend jaar. “We zijn nu al begonnen. We zijn zo enthousiast en hebben allemaal ideeën voor de volgende editie!”

Foto’s 
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Bodine Jeske Fotografie. Spot jij jezelf?

                                                                                                                                                                                                                                                   

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding