Afbeelding
Foto: Politie.nl

Het OM plaatst ‘flexflitsers’ in Bergen op Zoom: ‘Dan kunnen we 24/7 handhaven op snelheid’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen
BERGEN OP ZOOM - Te hard rijden is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Daarom plaatst het OM vanaf 8 november de nieuwe flexflitser in onder andere Bergen op Zoom. 

Het risico op een verkeersongeval moet omlaag en daarvoor moet het aantal bestuurders dat zich aan de snelheidslimiet houdt omhoog. Handhaving is één van de middelen om dit doel te bereiken. Vanaf dinsdag 8 november worden de nieuwe flexflitsers ingezet, waarmee straks op meer dan 150 locaties in heel Nederland 24/7 gehandhaafd kan worden op de maximumsnelheid.

Hoe hoger de snelheid, hoe groter de kans op ongevallen en hoe groter de kans op een ernstige afloop bij ongevallen. Dat geldt nog in grotere mate als het gaat om een botsing tussen gemotoriseerde voertuigen en kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en (brom)fietsers.

50 flexflitsers
De eerste flitser wordt geplaatst in Hoorn Na Hoorn volgen die week nog twee locaties, Bergen op Zoom en Amsterdam. De week erna krijgen Venlo en Soest een flexflitser. In 2022 worden in totaal twintig flexflitsers ingezet, in 2023 volgen er nog dertig.

Nieuwe flitser
De flexflitser handhaaft 24 uur per dag op de maximumsnelheid. De flexflitser is een flexibele vorm van snelheidshandhaving: de flitser staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek en wordt daarna verplaatst. Zo kan op veel verschillende locaties gehandhaafd worden, en worden bestuurders bewuster van hun snelheid en rijgedrag. Later wordt de flexflitser weer op dezelfde plek teruggeplaatst, zodat bestuurders geprikkeld worden om duurzaam hun rijgedrag aan te passen. De flexflitser kan ook goed ingezet worden bij wegwerkzaamheden, waar tijdelijk een aangepaste maximumsnelheid geldt. De flitser kan twee maanden lang werken op de accu’s in de base-unit, er is dus geen stroomvoorziening nodig.