Afbeelding

Aan de keukentafel bij René Hopmans: ‘Dit vak moet je écht met passie doen’

Door: Bregje Kop Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: René Hopmans. 

Rene Hopmans is samen met Jan de Viet hét gezicht achter Focus Events. Al ruim 12,5 jaar organiseren zij de vetste feesten in de regio. Van Dance Boulevard tot aan Oude Liefde Roest niet en van ‘90 No Limits tot aan Roosendaal NL’, Rene organiseert ze allemaal.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; je was vandaag later in verband met een ‘hoofdpijndossier’. Kan je daar meer over vertellen?
“We hebben over 1,5 week een evenement en dan zijn er regelmatig dingen waar je tegenaan loopt. Die zorgen er dan voor dat je denkt van ‘o ja, dat wilden we de vorige keer anders doen, maar waarom is het toch weer hetzelfde. Verbeteren doen we heel de tijd, maar het zijn dan kleine dingen die voor hoofdpijn zorgen. Dat kan bijvoorbeeld een offerte zijn waar je van schrikt. Dat blijf je houden.”

Je hebt niet echt een alledaags beroep.
“Nee, dat klopt. Ik werkte al 2 jaar met Jan de Viet samen bij J&E entertainment, dus al wel in deze sector en daarvoor als stagiaire. J&E Entertainment ging destijds uit elkaar en wij zijn samen met een deel van de evenementen verdergegaan.”

Focus Events bestaat inmiddels al 12,5 jaar. Wat is het geheim achter het grote succes dat jullie hebben?
“Ik denk dat we vanaf het begin altijd zelf als bezoeker naar onze evenementen hebben gekeken. Daardoor heb je een bepaalde kwaliteit voor ogen. We organiseren vanuit onze eigen beleving. Alle feedback van bezoekers en publiek, maken het tot een succesfactor, denk ik. Want je doet het niet alleen vóór je publiek, maar uiteindelijk sámen met je publiek.”

Hoe ging dat de afgelopen twee jaar dan?
“Focus Events bestaat dit jaar 12,5 jaar. Dus we waren eigenlijk voor corona 10 jaar op volle kracht onderweg. We hebben in die tien jaar mooie evenementen neergezet en krachtige concepten verzonnen. We organiseren evenementen aan de hand van de vraag vanuit de markt; dus echt waar mensen behoefte aan hebben. Daar waren we goed mee bezig, maar toen kwam corona..

Corona zorgde ervoor dat onze passie in één keer stil kwam te staan. We konden niet meer doen wat we leuk vonden. In eerste instantie waren we begripvol, maar je zit zó met je handen en voeten vastgebonden, dat je op een gegeven moment iets anders moet gaan vinden. Toen ben ik eigenlijk voor ons drieën opzoek gegaan naar ander werk. We zijn begonnen met werk op het land tot aan asperges verpakken. We rolden daarna eigenlijk vanzelf de markt in waar veel vraag was naar personeel: timmerklussen, schilderwerk, verbouwingen. Op 1 januari 2021 hebben we ons als volwaardig klusbedrijf ingeschreven bij de KVK. Nu hebben we er dus een extra bedrijf bij. En het is ook iets wat we erbij willen blijven doen om te zorgen dat we evenementen kunnen blijven organiseren. Want daar ligt onze échte passie. We zorgen bedrijfsmatig met RJ Klus- en onderhoudsprojecten voor wat zekerheid.”

Ik kan me zo voorstellen dat je het dan ontzettend druk hebt?
“We zijn voornamelijk bezig met klusprojecten, dus wat grotere renovaties en verbouwingen. Daardoor kun je het werk wel goed op elkaar afstemmen. Evenementen organiseren kan eigenlijk op ieder uur van de dag. Alleen je moet er wel opletten dat je jezelf niet voorbijloopt.”

De afgelopen jaren waren niet makkelijk door de corona. Ben je nooit de moed verloren?
“Nee. Als evenementenorganisator moet je sowieso met tegenslagen om kunnen gaan. We hebben weleens concepten gedaan die niet werkten. Daar baal je ontzettend van, maar je laat je er niet door uit het veld slaan. En doordat iedereen in dezelfde situatie zat, houd je ook moed. Als je corona kan overwinnen als bedrijf, dan kan je alles aan. Als je dingen doet, dan moet je het ook goed doen. Dat is zowel voor ons klus- als evenementenbedrijf zo.”

Wat voor persoon ben jij?
“Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen. Maar ik denk dat ik iedereen ken. Ik ben er vaak geweest op momenten dat mensen mij echt nodig hadden. Dat zit wel in mijn karakter. Dat kun je ook wel doortrekken naar het bedrijf. Ik wil het graag mensen naar hun zin maken in hun vrije tijd. Ik hecht er veel waarde aan hoe andere mensen zich voelen.”

Wat vind je het allerleukste aan je vak?
“Om samen met de mensen met wie je het feest organiseert, te zien dat het publiek het naar z’n zin heeft. En dat is eigenlijk ook meteen het minst leuke.. want dat moment is maar heel kort. Je werkt er namelijk heel lang naar toe. Het stukje genieten tijdens het evenement, dat is in verhouding gewoon te kort.”

Vind je het niet lastig om steeds nieuwe concepten te verzinnen en die line-up vol te krijgen?
“Voor de evenementen die we momenteel doen, is dat niet lastig. Het belangrijkste is dat je bij ieder concept je doelgroep weet te bereiken. Samen met deze doelgroep kun je sparren, om te kijken wat er nu populair is; wat ze leuk vinden. Samen met hen kun je tot het perfecte plaatje komen.”

Festivals en evenementen organiseren. Het lijkt de droombaan voor veel mensen. Maar het zal vast niet alleen leuk en lang leven de lol zijn?
“Dat ligt er een beetje aan. Je doet het met een bepaalde passie. Het meest pijnlijke is wanneer je de doelgroep niet kunt bereiken, of als mensen niet tevreden zijn. Eén negatieve reactie doet meer met je dan 100 positieve. Er komt veel meer kijken bij het regelen van evenementen, dan veel mensen denken, maar 90% van deze onderdelen blijft iedere keer weer tof om te doen.”

Naam:
René Hopmans

Getrouwd:
Met Kirsten

Kinderen:
2 zoons en 1 dochter 

Afbeelding