Afbeelding
Foto: SwapSint

Afgelopen weekend was de vijfde editie van Swap Sint: ‘Ze komen uit elke laag van de bevolking’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zakken vol met Sinterklaas-cadeaus zijn in tijden van hoge inflatie en ongekende energieprijzen niet overal vanzelfsprekend. Maar omdat iedereen de mogelijkheid moet hebben om deze feestdagen te vieren, bedacht Debby Valkenburg uit Bergen op Zoom daar iets op: de Swap Sint. Want waarom nieuw speelgoed kopen, als je je oude speelgoed ook kunt ruilen?

Het is al het vijfde jaar dat Debby Valkenburg en Ineke Martens de ruilbeurs organiseren bij de Deelboz Doorgeefwinkel aan de Rembrandstraat 52A. “Debby kwam jaren geleden met het idee om naast de doorgeefwinkel, ook te kijken naar het Sinterklaas feest. We zijn er in 2018 mee begonnen en dat was toen al zo’n succes dat we het sindsdien ieder jaar hebben georganiseerd”, aldus mede-organisator Ineke Martens. “We vinden het mooi dat we mensen met een kleine beurs kunnen helpen, maar ook om rijkere mensen ervan bewust te maken wat ze wel en niet nodig hebben. Dat zie je ook aan de mensen die langskomen. Ze komen uit elke laag van de bevolking.”

Ruilplatform
Het oorspronkelijke idee voor een ruilmarkt voor Sinterklaascadeaus komt van Elif Algu uit Amsterdam die in 2013 met het plan voor Recycle Sint, nu Swap Sint, kwam. In 2017 ontwikkelde zij een toolkit, waarmee vanaf dat moment ook anderen ruilmarkten konden organiseren. Dit bleek een succes en nu worden de ruilmarkten door het hele land gehouden. “Swap Sint is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee.”

Elif Algu, oprichter van Swap Sint is het hier mee eens. Algu: “Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.”

Volgend jaar
Na het succes van de vijfde ruildag, weten Debby en Ineke dat ze dit de komende jaren willen blijven organiseren. “Het was weer ontzettend leuk. We proberen er altijd een feestje van te maken met Sinterklaas muziek aan. Zaterdag was heel gezellig en er kwamen weer veel positieve reacties. We zijn blij dat we mensen hiermee kunnen helpen, het feest wat kunnen verduurzamen en iedereen de mogelijkheid bieden om cadeau’s te krijgen. We zijn zeker van plan om hier nog mee door te gaan!”

Mede-organisator Ineke Martens