Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Grootste blauwalg fontein van Nederland wordt verwijderd uit Bergen op Zoom

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De fontein op de Binnenschelde gaat verdwijnen en daarmee verdwijnt ook de grootste fontein van Nederland. Het waterspektakel brengt volgens de gemeente te grote gezondheidsrisico’s met zich mee en wordt daarom weggehaald.

Enkele jaren geleden werd de fontein al uitgezet nadat het bleek dat de fontein zorgde voor verspreiding van blauwalg, waardoor dit ingeademd kon worden. “De fontein brengt te grote gezondheidsrisico’s met zich mee maar kost daarnaast ook ontzettend veel geld. De waterpomp van deze fontein kost zo’n tien duizend euro per jaar. Als we er ook nog een zuiveringsfilter in moeten plaatsen, gaat het veel te veel geld kosten. In het teken van duurzaamheid en voor de gezondheid van de inwoners van Bergen op Zoom verwijderen we daarom de fontein”, aldus wethouder Hans Peter Verroen. 

Fontein uitgezet
Eerder werd de fontein al uitgezet door het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s. Een deskundige van Wageningen University & Research (WUR) adviseerde destijds om de fontein uit voorzorg uit te zetten.

Besparing
Ook de fontein aan de Parade in de stad wordt weggehaald. Volgens Hans Peter Verroen zijn de waterkunstwerken door technische mankementen aan het einde van hun levensduur. De fonteinen worden ‘in de nabije toekomst’ verwijderd, aldus de wethouder.

De gemeente vind het belangrijk dat er een alternatief komt. “We willen dat de binnenstad verkoeld wordt door de fonteinen, maar we willen dat dit op een duurzame manier wordt gedaan. We zijn nog naar alternatieven aan het kijken.”