Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

De Maagd en Gebouw-T gaan samen verder als nieuwe Stichting: ‘We zijn er ontzettend blij mee’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Theater De Maagd en Gebouw-T gaan vanaf 1 januari samen verder als zelfstandige stichting Podiumkunsten. Het theater komt hiermee los van de gemeente, die op deze manier kan bezuinigen maar wel eigenaar blijft van het pand. 

Om te voorkomen dat het theater dicht had gemoeten, is er volgens wethouder Letty Demmers twee jaar gewerkt aan een ondernemingsplan. “We zijn blij dat het gelukt is de samenwerking rond te krijgen voor 1 januari. Deze stap betekent dat de deuren van het theater geopend kunnen blijven, en daar zijn we als gemeente ontzettend blij mee.”

Er is inmiddels zo’n twee jaar gewerkt om tot dit punt te komen. Met dit voorgenomen besluit blijft het theater- en popaanbod in Bergen op Zoom bestaan en is de verwachting dat de samenwerking enorme kansen biedt om meer doelgroepen gebruik te laten maken van de mogelijkheden die het theater en het poppodium gezamenlijk hebben. “In het nieuwe ondernemersplan hebben we de subsidie van Gebouw-T ook kunnen corrigeren. We vinden het belangrijk dat de twee bedrijven kunnen blijven bestaan en dat we de inwoners van Bergen op Zoom een passend programma kunnen blijven aanbieden.” De Maagd en Gebouw-T zijn aantrekkelijke leer- en werkplekken voor het ontwikkelen van talenten. Zo maken leerlingen van Curio al volop gebruik van de mogelijkheden die de beide podia bieden en is ook het bedrijfsleven (bijvoorbeeld TAIT, Siemens en Mendix) nauw betrokken bij de voortschrijdende ontwikkelingen bij De Maagd en Gebouw-T.

Bezuiniging
Met dit voorstel voldoet het college aan de bezuinigingsopdracht die in 2020 in het Focusakkoord door de gemeenteraad is opgelegd. In totaliteit werd toen een bezuiniging van € 1,9 miljoen opgelegd aan het Cultuurbedrijf. Het Cultuurbedrijf is onderdeel van de gemeentelijke organisatie en bestaat uit theater De Maagd, museum Het Markiezenhof en het Centrum voor de Kunsten (CKB). Met de oprichting van de Stichting Podiumkunsten e.o. wordt nu Theater de Maagd uit het Cultuurbedrijf (en dus ook uit de gemeentelijke organisatie) gehaald en gaat samen met Gebouw-T. De opdracht was om hier een bezuiniging van 5 ton (van de € 1,9 miljoen) te realiseren. Berekeningen tonen aan dat er een ombuiging van € 573.396,- wordt gehaald.

De gemeente Bergen op Zoom gaat een subsidierelatie aan met de Stichting Podiumkunsten. Het gebouw, de Maagd, blijft eigendom van de gemeente.