Afbeelding
Foto: luciennefotografie

Krabben verzamelden zich voor d’n Ellefde van d’n Ellefde: Dit werd er gezegd bij de Geit

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Gisteravond was het weer zo ver, d’n Ellefde van d’n Ellefde. Dit jaar gelukkig zonder polsbandjes, maar gewoon weer een bleekveldje vol met Krabben.

Dat ze in het Krabbegat na twee jaar ’n ouderwets leutige en vertrouwde Ellef-Ellef hadden gemist was te merken op het Bleekveld. Het was flink druk met Krabben, die speciaal om 11.11 uur naar de Geit van Mie d’n Os waren gekomen voor dit plechtig ogenblik. De ‘tutter’ van de Gròòtste Boer klonk over het Bleekveld en werd opgevolgd door elf gongslagen. Het lied ‘Mie d’n Os’ werd ingezet en iedere Krab nam daarvoor zijn hoedje af. Nu was het tijd voor de ‘Kale n’Eed’ van de Gròòtste Boer. Iedere zin werd met de grootste precisie door de Krabben nagezegd.

Geit,

Geit van Mie d’n Os,
Sterrebeeld in de leutkosmos

Gij kekt om’òòg naar verre planete
Waarvan me vuste weineg wete

Me zage enkelt zwarte gate
Al emme die achter ons gelate

Me kijke weer naar vore mar nie te wijd
Tot Asselewoensdag vor alle dui’lek’eid

Vastenavend kom t’r weer aan
Dèèr zumme me niks van overslaan

Dees jaar gaan me n’t ammaal weer beleve
Wa d’al lichtjare in de sterre sta geschreve

Bouwklupkes zijn eigetijds aan ’t bouwe
Piepschuim op d’r lippe en nie meer t’ouwe

’n Universiteit adde me nog nie
Mar wel ‘n Vastenavend akkede....Mie

Ja Geit, ge zal mekkere as nóóit tevore
As wij Krabbe, van óns late n’óre

Gin voorspelling vor ‘n zwart gat
Mè zó’n tredisie in ons Krabbegat

Mette neus om’òòg, nie naar beneeje
De toekomst leg d’ommes ok in ons verleeje

Dèèrom Geit, zumme n’oe belove
Mette leut komde alles te bove

Wij Krabbe, voele da d’in merreg en béén
Dèèr kende van op aan en nie oméén...

Wie de leut et, et de toekomst!

Nouw sprikt onze n’Òòg’eid, Prins Wannes III


Prins Wannes III nam het woord en deelde de Krabben mee dat de Vastenavend in ons Krabbegat onveranderlijk is in een soms wel heel veranderlijke wereld. Ook zei hij dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de leut in de toekomst. “Die blef zoas t’ie was en altijd gewist is!” We mogen blij zijn dat we hier in het Krabbegat allemaal in het rijke bezit zijn van de leut, gaf Prins Wannes III mee. “Want oe meer Leut da g’et, oe rijker dagge zijt.” Tot de Geit van Mie d’n Os sprak Wannes III met de woorden dat zij onze eigen, stikgroene en eeuwige bron van de meest krachtige energie is: onze Vastenavend in het Krabbegat!


De krans werd om de nek van de Geit gehangen en ‘t ‘Mie d’n Os’ klonk wederom . Vervolgens zei Prins Wannes III tegen de honderden Krabben dat een van de mooiste manieren om je toekomst vorm te geven is om zo veel mogelijk zelf te bouwen. Blijf niet in het verleden hangen. Wannes III sloot af met de woorden dat het weer een ‘’n stikgèève, onvervalste en ouwerwetse Vastenavend ga worre.’ “Beste bouwers, beste muzekante, beste dweile en beste Krabbe: me gaan d’r wir ’n astrenomiese Vastenavend van make. En vergit nie om de toekomst naar oeweige n’and te zette deur ons eige leveselikser... En da’s de leut. Want ge begrep ’t al: WIE DE LEUT ET, ET DE TOEKOMST!” En met een ferme agge mar leut et-groet aan zijn neus werd het praatje afgesloten en werd er begonnen met de ‘Zevesprong’.

In een stoet vertrok Prins Wannes III met de Leutige Ploeg naar de Enghel alwaar dat het ‘ellefde punt’ en daarmee het laatste punt, van de vergadering werd behandeld. De voorzitter van Stichting Vastenavend sloot de vergadering. De klanken van dweilband Da’s Effe Slikke, die het muzikale stokje bij de Geit had overgenomen van de Leutige Krabben, brachten door de nacht vastenavendklanken. En dat gaf een hoop leut en dat kwam goed uit, want ‘WIE DE LEUT ET, ET DE TOEKOMST!’

Afbeelding