Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Op de Borghoek leren kinderen filosoferen: ‘Het is écht een verrijking binnen het onderwijs’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op morgen, door spelend filosoferen een plek te geven in het basisonderwijs. Dat is het doel van de lesmethode Kleine Grote Denkers. De Borghoek in Bergen op Zoom is één van de 22 scholen Lowys Porquin Stichting scholen, die de komende vier jaar lessen filosofie aanbiedt.

Lowys Porquin Scholen, LPS, zijn een samenwerking aangegaan met de Kleine Grote Denkers om filosofie te integreren in het primair onderwijs. De komende vier jaar wordt dit een vast onderdeel in het lesprogramma van alle LPS basisscholen in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Tholen.

Op maandag 7 november was het startmoment van de langdurige samenwerking op basisschool de Borghoek. Muriël, leerkracht van groep 6/7B, is druk aan de slag gegaan met de filosofische vragenkaartjes. Na het behandelen van dilemma’s samen met de juf, mochten de leerlingen zelf aan de slag. “We hebben een spel met vragen die de kinderen moeten beantwoorden. Ze lezen een vraag en moeten met het bordspel aanwijzen of ze het hier eens of juist oneens mee zijn. Daarna moeten ze elkaars mening aanhoren en hierover in gesprek gaan”, legt Muriël uit. Muriël is blij met de ontwikkeling in het onderwijs. “Ik heb dit soort lessen nooit gehad als kind. Maar het is onwijs belangrijk om kinderen voor te bereiden op de toekomst. Het grappige is dat we deze lessen doen zonder boeken. Voor de leerlingen voelt het dan niet als leren, terwijl dat het natuurlijk wel is! Het is écht een verrijking binnen het onderwijs en voor de kinderen. Ze leren er heel veel van.”

Samenwerking met LPS
Stéphane Cépèro, voorzitter van het College van Bestuur is enthousiast over de nieuwe samenwerking. “Ik vind het ontzettend goed dat we de kinderen leren kritisch en creatief te denken. We zetten ze aan het denken met vragen waar ze in eerste instantie nooit eerder over na hadden gedacht, of waar ze nooit eerder een mening voor hoefden te uiten. Met deze nieuwe lesvorm leren ze dat het goed is om een mening te hebben, maar ook om andermans mening te waarderen. Er zijn geen foute antwoorden bij de lessen over filosofie.”

Mede-oprichter Ruud Verbaak vindt het belangrijk om kinderen voor te bereiden op de toekomst. “Eigenlijk is het oefenen voor later. Ze leren nu in een soort kleine mini-samenleving in hun eigen klas, te filosoferen. Ze worden klaargestoomd voor het echte leven!”