Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: René Punt

BSV-jeugdschaaktoernooi in RSG 't Rijks

BERGEN OP ZOOM - Het belangrijkste nieuws is het traditionele BSV-jeugdtoernooi gespeeld wordt op zaterdag 19 november er wordt gespeeld in de Dependance Sport & Beweging van RSG 't Rijks, Rijtuigweg 4 4611 EL Bergen op Zoom.

Er wordt gespeeld in groepen van vergelijkbare (ingeschatte) speelsterkte.

Spelers kunnen zich opgeven via oliver_de_hert@hotmail.com of telefonisch via 0164-655289.

De zaal is open vanaf 9.30 uur. Het toernooi start om 11.00 uur en de verwachte tijd voor de prijsuitreiking is 17.15 uur.


Jeugdtrainingen

De jeugdtrainingen wordt in bovengenoemde locatie gehouden op de dinsdagavonden van 18.30-19.30  uur door ervaren en gediplomeerde schaaktrainers via de Stappenmethode.

Als de schakers alle zes de stappen doorlopen hebben, dan horen ze gelijk bij de sterkste spelers van Bergen op Zoom en omgeving.

Op de dinsdagavonden wordt op alle niveaus les gegeven. Meestal in kleine niveaugroepjes.


Jeugdkampioenschap

De trainingen duren meestal 30 minuten en dan is het de beurt aan de jeugdcompetitie. Die is ingedeeld in drie groepen: Koningsgroep, Torengroep en pionnengroep.

Er wordt in een seizoen drie perioden gespeeld en wie de beste prestatie heeft over de drie perioden wordt jeugdkampioen.

De huidige jeugdkampioen is Casper Room, maar Casper verdedigt zijn titel dit jaar niet.


Periode 1 is bijna afgelopen. In de koningsgroep is de winnaar als bekend. Martin Schoones heeft met 4½ uit 5 de eerste plaats.

Hij verdiende dus 50 punten voor het jeugdkampioenschap. William Heerebeek is tweede geworden en verdiende dus 49 punten.

In de Torengroep zijn nog niet alle partijen gespeeld. Maar David Zhou heeft 4 uit 4 en Marius Bakx 2½ uit 3. Deze beide spelers zijn kandidaat voor de eerste plaats en voor een promotieplaats naar de koningsgroep.

In de pionnengroep zijn er ook twee kanshebbers: Jens Groenveld heeft tot nu toe 4 uit 4 en Melle van Coevorden 3 uit 4. Ook hier is een promotie naar de Torengroep van belang.


Schaakpuzzels

In het vorige jeugdartikel was er het volgende probleem. Wit: Kh2, De1, Lb4, Pb3 en pi: a2, b2, g2 en h3. Zwart: Kf6, Dd7, Lg7, Pc4 en pi: a7, b6, f5, g6 en h7. De vraag is hoe wint wit een paard? Wit kan op twee manieren een dubbele aanval opzetten, namelijk via Dc3+ en via Dh4+.

Die laatste zet is correct, Zwart kan of g5 spelen of de koning weg zetten en wit slaat dan het paard op c4. Het schaak via Dc3 is niet goed omdat dan zwart Pe5 kan spelen. Zwart staat dan een pion voor.

In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit materiaal winnen. Hoe?[n]