Tetrapanax payrifera
Tetrapanax payrifera Foto: Van der Hucht

Landgoed De Hertgang in november

Sport en vereniging

HALSTEREN - Ondanks de zachte temperaturen van de laatste tijd, kunnen we er nu echt niet meer onderuit: de herfst is duidelijk aanwezig! Op Landgoed De Hertgang ligt de grond bezaaid met prachtige gekleurd blad, eikels en beukennootjes. Onder de tamme kastanjeboom (Castanea sativa) liggen stekelige bolsters met vaak de kastanjes er nog in.

Op en langs de paden staan paddenstoelen met namen als sombere honingzwam, nevelzwam en langsteelfranjehoed. En overal zijn bessen te zien: de vuurdoorn, de hulst en de lijsterbes leveren prima voer voor de vogels zodra het kouder wordt. Misschien hangen er nog vruchten aan de Poncirus trifoliata, de wilde citroen. De vruchten zijn niet eetbaar. Je zal er niet ziek van worden, maar ‘t schijnt dat deze citroenen naar petroleum smaken…
Er zijn nog steeds bloeiende planten en struiken te zien. De Camellia sasanqua ‘Maiden’s Blush’ bijvoorbeeld, een mooie, groenblijvende struik die nu bloeit met schitterende, lichtroze, geurende bloemen. In zachte winters zonder vorst, gaat de bloei gewoon door tot februari, maart. Nog een die nu in bloei staat, is de Choisya ternata, een groene sierheester met geurende witte bloemen. die van origine uit Mexico komt. Een struik die er op dit moment uitspringt is de Tetrapanax payrifera (papierplant of rijstpapierplant) met enorme diep ingesneden bladeren en, heel bijzonder in ons klimaat, met bloemknoppen. Nog een uitblinker is de Fatsia Japonica (vingerplant), die zoals z’n bloeiwijze laat zien, duidelijk hoort tot de klimopfamilie (Araliaceae).
Zin in een heerlijke herfstwandeling? Kom dan binnenkort naar Landgoed De Hertgang!

Openstelling

Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. Contant betalen of pinnen is ook mogelijk. Op zondagen kan er koffie of thee afgehaald worden en kan het terras gebruikt worden.
Iedere eerste zondag van de maand wordt er om 14.00 uur een rondleiding gegeven. Daarvoor is vooraf reserveren wel noodzakelijk (0164-683801 of hertgang@planet.nl).
U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Voor meer informatie: www.dehertgang.nl.

Camellia sasanqua 'Maiden's Blush'
Choisya ternata