Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Het netwerk Samen voor Elkaar is er voor iedereen die dat nodig heeft

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM- Veel ouderen in onze gemeente voelen zich vaak eenzaam. Een groot deel daarvan heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Daarnaast kent eenzaamheid verschillende vormen en oorzaken. Het is vaak meer dan alleen een gebrek aan betekenisvolle sociale relaties. 

Om de eenzaamheid aan te pakken heeft Gemeente Bergen op Zoom aan diverse organisaties die samenwerken met vrijwilligers gevraagd om zich samen te spannen om de eenzaamheid te verminderen. Bij het netwerk zijn aangesloten: BAS, Bibliotheek West-Brabant, Humanitas, WéViGé, OOBOZ, ANBO, WijZijn Bergen op Zoom en de Zonnebloem.

 Elke organisatie zet zich in, ieder op zijn eigen wijze. De vrijwilligers worden in contact gebracht met mensen die daar behoefte aan hebben om zo te voorkomen dat zij zich verder terugtrekken en de aansluiting met anderen niet meer kunnen vinden. “Ieder mens is uniek en iedereen heeft eigen wensen en behoeften. Iets voor een ander kunnen betekenen, een koffiemomentje samen, een uitstapje, een klusje doen of samen een boek lezen. Dat is waar wij als gezamenlijk netwerk mensen mee willen helpen en willen ondersteunen”, vertelt Saskya de Keijzer van WijZijn. “Dit doen we door middel van veel persoonlijk contact. Je schakelt bij ons niet met een stichting maar met de persoon achter de stichting. Zo houden we het contact menselijk en is er een herkenbaar aanspreekpunt.”

Samenwerking
Het nieuwe netwerk is begin dit jaar opgericht, en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle samenwerking. “Wij zoeken de onderlinge samenwerking nog meer en bewuster op dan voorheen. Vanuit de overheid zijn we ingezet om na de corona de eenzaamheid aan te pakken. Nu hebben we er zelf voor gekozen om dat stuk eenzaamheid wat meer te laten varen omdat we vinden dat dit stigmatiserend werkt. We willen vooral dat mensen weten waar ze ons kunnen vinden, maar ook dat ze elkaar kunnen opzoeken”, vertelt Martien Franken van de Stichting Overleg Ouderen Organisaties Bergen op Zoom.

Elkaar steunen
Kees Spikker van Stichting WéViGé zet zich al jaren actief in voor belangen van blinden en slechtzienden. Hij is zelf geboren met een oogafwijking en weet hoe het is om dit mee te maken. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen die dit mee maken ergens terecht kunnen. Ikzelf sta ontzettend positief in het leven en wil die optimistische kant graag overbrengen. Dit doen wij als stichting door langs te gaan op scholen en kinderen bewust te laten worden van hoe het is om niks meer te kunnen zien. Maar ook aan anderen die hetzelfde mee maken als wat ik ooit heb meegemaakt. Ik nodig ze uit om te laten zien wat er allemaal mogelijk is, zonder het te kunnen zien. Ik ‘lees’ bijvoorbeeld iedere dag de krant, maar wel op een aangepaste manier. Wij als stichting kunnen mensen daarmee helpen en het allemaal een beetje makkelijker maken. Als je blind bent of wordt, tel je nog steeds mee en dat is goed om te weten.”

Activiteiten
Alle stichtingen organiseren maandelijks meerdere activiteiten om aan deel te nemen. Van een luisterend oor, tot samen eten. Neem vrijblijvend contact op met Sociaal team Lepelstraat - Halsteren via sociaalteam1@wijzijntraversegroep.nl of telefonisch met Saskya de Keijzer 06 18 26 37 80.

WéViGé heeft iedere tweede en vierdee donderdagmiddag een netwerkcafé in De Zuidoost, Zuid Oostsingel 21 Bergen op Zoom hier is iedereen met een visuele beperking welkom Zij zijn te bereiken via: 0164 23 41 56 of keesspikker@wevige.nl.