Plaatsen kaarsje door veteranen in 2020.
Plaatsen kaarsje door veteranen in 2020. Foto: Dick Vermaas

Bergenaren staan 24 december stil bij bevrijding: Honderden lichtjes op begraafplaatsen

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Achter de schermen wordt alweer hard gewerkt aan dit project wat dit jaar voor de vijfde keer zal plaats vinden. Op 24 december om 16.00 uur start het programma.

In 2017 brachten Jean-Jac. van Giels, Gerard Worm en Joris Völker een groep bij elkaar om het groots aan te pakken, wat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vast element binnen de evenementen van Bergen op Zoom.  Zij organiseren dit met een vaste groep van 8 personen en ruim 150 vrijwilligers en vaste partners als het crematorium Zoomstede van Bergen op Zoom, TOB en vele andere bedrijven die hun bijdragen belangeloos leveren. Ook dit jaar zullen we weer herdenken in stilte en vele scholen en leerlingen erbij betrekken. Maar ook 50 veteranen zullen weer aanwezig zijn om de laatste groet te brengen aan hun gesneuvelde kameraden. 

Impact
De impact van lichtjes is elk jaar weer een groots gebeuren en tot ver over de landsgrenzen worden de foto’s en video’s verspreid, aldus Joris Völker voorzitter van lichtjes op oorlogsgraven.

Wij zijn ook nog steeds een geheel zelfstandige organisatie die samenwerkt met SBBW waar nodig. Maar de gehele organisatie vindt plaats binnen ons eigen bestuur en organisatie.

Kaarsjes adopteren
De gelden voor de aanschaf van de kaarsen en de organisatie halen wij bij elkaar door sponsoring, subsidies en samenwerkingen. Zo hebben wij dit jaar ook weer onze vrijwilligers avond op 10 november waarbij wij de lichtjes zullen toelichten en gastspreker zullen hebben die verteld over de slag bij de Schelde. Maar ook zal er weer een actie komen in de Zeeland met als doel om zo veel mogelijk kaarsjes te laten adopteren. Dan kopen mensen een kaarsje voor 24 december die dan door vele geplaatst zullen worden. Het afgelopen jaar was de editie zonder bezoekers. Maar dit jaar gaan wij ervan uit dat deze weer geheel volgens plan zal verlopen.