Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: René Punt

Eerste periode jeugdkampioenschap BSV zit er bijna op

BERGEN OP ZOOM - De eerste periode van het jeugdkampioenschap van BSV zit er bijna op. In alle groepen zijn de kampioenen al bekend.


Dat zijn in de Koningsgroep Martin Schoones in de Torengroep David Zhou en in de Pionnengroep Jens Groenveld. Binnenkort start de 2e periode van het kampioenschap.


Koningsgroep

In de koningsgroep is Martin Schoones kampioen geworden van de 1e periode met een score van 4½ uit 5. De tweede plaats is voor William van Heerebeek. Zij gaan dus als favorieten van start voor de 2e periode.


Torengroep

In de Torengroep is David Zhou met 5 uit 5 kampioen geworden. Dat hij een 100 % score heeft betekent ook dat hij 1 extra punt krijgt voor het jeugdkampioenschap. Samen met David promoveert ook Marius Bakx naar de Koningsgroep. Vooral David zal een geduchte concurrent zijn voor de vier spelers die zich gehandhaafd hebben in de Koingsgroep.


Pionnengroep

Ook in de Pionnengroep is er een speler met 100 %, namelijk Jens Groenveld. Hij promoveert daarom naar de Torengroep. Wie samen met Jens naar de Torengroep promoveert is nog niet helemaal zeker. Melle van Coevorden maakt de grootste kans. Hij heeft 3 uit 4. Maar ook Tobin Windsma kan nog op 3 uit 4 komen. Maar mogelijk zal als Melle verliest en Tobin wint toch Melle promoveren omdat dan het onderlinge resuitaat geldt.


BSV-jeugdkampioenschap

Afgelopen zaterdag is het BSV-jeugdkampioenschap gespeeld. Wij zullen in het volgende nummer daar verslag van doen.


Schaakpuzzels

In het vorige nummer stond het volgende probleem. Wit: Ka1, Dg3, Th1, La3, pi: a2, b2, f2, g2 en h3 Zwart: Kb8, De5, Th8, Lf6, pi: a6, b7, f5, g6 en h7. De opgave was hoe wint wit materiaal? De zwarte dame staat gepend en daar kan wit mooi gebruik van maken via Ld6 schaak. Wit wint de zwarte dame en daarmee de partij.

In het nieuwe probleem, kan wit materiaal winnen. Hoe? Dit is een voorbeeld van Röntgenschaak een onderwerp wat bij de jeugdtraining in Stap 3 aan de orde komt.[n]