Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: René Punt

Resultaten van gespeelde wedstrijden van BSV

BERGEN OP ZOOM - BSV A moest vrijdag in Den Bosch tegen de plaatselijke HMC A spelen. Het werd een 2-2 gelijkspel. Aan de borden 1 en 3 wonnen Angelique Osinga en Xander van Doorn. BSV B speelde een thuiswedstrijd tegen De Baronie A uit Breda. Het werd een nipte nederlaag voor de Bergenaren. Martin de Smit won zijn partij en Robert Kunst speelde remise. Dat leverde een eindstand van 2½-1½ in Bredaas voordeel. Hierdoor staat BSV A nu op de 6e plaats en BSV B op de 8e plaats.


Tegelijkertijd met deze wedstrijden voor de NBSB-competitie werden ook partijen voor het interne kampioenschap gespeeld. Opmerkelijk was het grote aantal remises. De stand om het interne kampioenschap veranderde daardoor weinig. Bij al die remises waren er toch twee winnaars te noemen namelijk Adry Goris-Schouwstra en Ton Goris. Remise werd gespeeld door Kees de Looff, Rob Hopman-Been, Henry Groenveld, Oliver de Hert, René Paardekam, Ton van Vliet, Bert van der Linden en Wesley Hopmans. Dat resulteert in de volgende stand bovenin in het interne kampioenschap: 1. Rob Hopman-Been 2. Oliver de Hert 3. Bas van de Putte. De onderlinge verschillen zijn echter miniem.

Volgende week zaterdag spelen de twee zaterdagteams thuiswedstrijden. Ook hier is het hard nodig dat de Bergenaren punten gaan scoren.


Schaakpuzzels

Het probleem van vorige week was een driezet, d.w.z. mat in 3 zetten. De stand was: Wit: Ka1, Db1, Te1, Lc4 en pi: a7, b2 en c3; Zwart: Ka8, Dh1, Lc6 en pi: b3, f4 en h2. Natuurlijk staat wit gewonnen en kan ook op veel verschillende manieren winnen. Maar de opgave was mat in 3 zetten. Dat lukt op de volgende manier: 1. Te8+ Lxe8 2. Ld5+ Lc6 3. Lxc6++. Het nieuwe probleem is een pittige, zie diagram. De opgave luidt: hoe wint wit? Succes met het oplossen.[n]