Wit geeft mat in vier zetten
Wit geeft mat in vier zetten Foto: René Punt

BSV 1 wint en BSV 2 verliest Oliver de Hert koploper

BERGEN OP ZOOM - In de 4e ronde van de 3e klasse G van de KNSB-competitie boekte BSV 1 haar eerste overwinning. In de 3e ronde van de 5e klasse H verloor BSV 2 van koploper RSR Ivoren Toren 2 uit Rotterdam.


In de interne competitie leed Rob Hopman-Been zijn eerste nederlaag van dit seizoen en raakte daarmee direct zijn eerste plaats kwijt. Oliver de Hert neemt nu de leiding over.


Zaterdagcompetitie

In de 3e klasse G speelde BSV 1 tegen De Giesse en Linge 1 uit de Alblasserwaard. BSV 1 had tot nu toe alleen nederlagen geleden, weliswaar tegen de sterkste teams uit die klasse, maar het zat de Bergenaren niet lekker. Zij waren toe om die negatieve uitslagen achter zich te laten. Het werd afgelopen zaterdag een spannende wedstrijd, die in Bergs voordeel afliep. BSV 1 won met 5-3. Winstpartijen waren er voor Freek Schouten, Eric Aerts, Levi Vriens en René Punt. Remises voor Tony Peleman en Marcel van Herck. 

In de 5e klasse H speelde BSV 2 tegen koploper RSR Ivoren Toren 2. En helaas gingen de punten ook nu naar Rotterdam. De uitslag was 5½-2½ voor de bezoekers. Martin de Smit won zijn partij en Bas van de Putte. Kees de Looff en Laurens Quinten speelden remise. Daardoor blijft BSV 2 in de onderste regionen en er zijn nog een aantal veel hoger staande teams te gaan. Het zal moeilijk worden voor het Bergse team.


Avondteams

Deze week moeten de Bergse avondteams weer spelen voor de NBSB-competitie. A.s. maandag speelt BSV A tegen De Kentering uit Rosmalen en vrijdag speelt in dezelfde klasse BSV B tegen ’t Paardje uit Made.


Kampioenschap van BSV

Op vrijdag 25 november werd de 9e ronde van het kampioenschap van BSV gehouden. Gezien dat er de dag erop extern werd geschaakt, was er een enorme opkomst. Koploper Rob Hopman Been verloor verrassend van oud-kampioen René Punt zodat hij zijn eerste plaats kwijt raakte. Nu staat Oliver de Hert, ook al een oud-kampioen, op de eerste plaats. Rob werd verder voorbij gestreefd door Bas van de Putte en René Paardekam. Die spelers profiteerden optimaal door hun partijen te winnen. Naast de al genoemde winnaars werd ook gewonnen door Martin de Smit, Xander van Doorn, Ton Goris en Wesley Hopmans. Jan Smits en Henk van Houten speelden remise. In de stand om het kampioenschap zijn nu zeker nog acht spelers die serieus nog kans hebben op dat kampioenschap. Zo spannend als het dit jaar is, is het in geen jaren geweest.


Schaakpuzzels

In het vorige schaaknummer in De Bode kreeg u het volgende pittige probleem voorgeschoteld. Wit: Ke2, Df5, Tg1, Lb1, Le3, Pf6 en pi: a3, d3, e4 en f2. Zwart: Ke7, Dd6, Ta8, Tg8, La5, Pb2 en pi: a6, b7, c7, e5, g7 en h6. De opgave luidde: hoe wint wit? Oplossing: een mogelijke zettenreeks is 1. Lc5  Dxc4 2. Dd7+  Kxf6   3. Tg6+  Kxg6  4. Df5#

Het nieuwe probleem is mogelijk iets eenvoudiger en komt uit Stap 4 van de jeugdtrainingen. De vraag is hoe wint wit. Wit zet mat in vier zetten.[n]