Afbeelding
Foto: Facebook Nieuw-Borgvliet

RKVV Nieuw-Borgvliet bestaat 100 jaar

BERGEN OP ZOOM - Een mijlpaal voor de voetbalvereniging uit de wijk Nieuw Borgvliet. En die mijlpaal vierden ze op zaterdag 19 november.


Het waren J.B.Meerbach(later raadslid en wethouder), C.Lambrechts, Ant.de Nijs, L.de Nijs en B.Renkels die een vergadering bijeen riepen in een klaslokaal van de Bijzondere jongensschool St.Vincentius aan de Rembrandtstraat.om net als in de andere wijken een voetbalvereniging op te richten. Zij verkregen daarbij medewerking van de heer J.B.Nuijten, hoofd van de school, fervent voetballliefhebber en oud-Doskoaan.De club kreeg de naam H.M.S. Houdt Moedig Stand en als kleuren werden oranje en zwart gekozen. Na jaren van omzwervingen over diverse velden vond de vereniging haar thuishaven op De Brombeer aan de Antwerpsestraatweg. 


Op een van de mooist glegen sportparken van West-Brabant op de Brabantse Wal werd gevoetbald van 1947 tot 2010. Op De Brombeer hebben de leden van Nieuw Borgvliet in de loop der jaren de tribune, kleedlokalen, kantine en dug-outs gebouwd. Zelfwerkzaamheid die als rode draad door de geschiedenis van de vereniging loopt evenals de vele nevenactiviteiten zoals het rik-en wipconcours waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de zieken en bejaarden in de wijk. Andere nevenactiviteiten waren de verkoop van Kerstbomen , het ophalen en later inzamelen op de Brombeer van oud papier, toto en lotto en het houdenvan bingo-avonden. Mede hierdoor was en is de vereniging nog steeds financieel gezond. 


Ten behoeve van goede doelen zoals astmacentrum De Luchtballon, Kika en Lambertijnenhof, werd gevoetbald en geld ingezameld De vereniging speelt nu op sportpark De Markiezaten in de vierde klasse b van de KNVB met heerlijke derbys tegen verenigingen in de Zuid-Westhoek en telt ruim 400 leden. In 2021 is samenwerking aangegaan met FC Bergen voor wat betreft de Jeugdafdelingen onder de naam SJO vv De Markiezaten en is het plan om in 2023 totaal te fuseren met FC Bergen wat zal leiden tot een vereniging met meer dan 800 leden wat een gezonde basis biedt voor de toekomst. 


De voetbal vereniging heeft op zaterdag 19 november het jubileum groots gevierd. [n]