Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Bergs zilver terug in eigen stad: ‘Een topstuk hoort in een topmuseum in een topmonument’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een bijzondere zeventiende-eeuwse zilveren terrine is terug in de stad waar het vandaan komt. Het zilveren model van een bouillonkom wordt vanaf vandaag semipermanent tentoongesteld in het Markiezenhof.

De nieuwste aanwinst van Het Markiezenhof is de zeventiende-eeuwse zilveren terrine en is gemaakt door de Bergse zilversmid Willem Brouwers.  Het Markiezenhof is ontzettend blij met het topstuk: “We zijn trots dat de zilveren terrine bij ons in het museum ligt. Een topstuk hoort in een topmuseum in een topmonument”, aldus Bart van Eekelen. 

De terrine is bijzonder, niet alleen vanwege de artistieke kwaliteit, de gave staat en het grote formaat ( meer dan 28cm breed en 700 gram zwaar), maar ook zijn zeldzaamheid. Uit het einde van de zeventiende eeuw is niet veel Bergs zilver bewaard gebleven. Deze terrine, in het Frans ‘écuelle’ genoemd, heeft het model van een brandewijn- of papkom, maar diende waarschijnlijk om bouillon uit te drinken door de adellijke dames. Burgemeester Frank Petter had de eer om het topstuk woensdagmiddag te onthullen.

Tekst gaat verder onder de foto.


Zeventiende-eeuws Terrine van de Bergse zilversmid Willem Brouwers - Foto: Sanne Brusselaars

Samenwerkingspartners 
Dat de zilveren terrine terug in eigen stad is, is te danken aan de samenwerkingspartners van Het Markiezenhof. De Mastboom-Brosens stichting heeft het financieel mogelijk gemaakt om het stuk te bemachtigen. “Toen we hoorden over de terrine wisten we dat we hieraan wilden bijdragen. We vinden dat een stad als Bergen op Zoom meer aandacht verdient dan wat ze nu heeft. Door meer topstukken te brengen naar zo’n prachtig monument, zijn we niet alleen onwijs trots maar hopen we ook dat Bergen op Zoom op de kaart komt te staan voor mensen van buitenaf. Er liggen hier prachtige stukken en we zijn blij dat we deze eraan kunnen toevoegen”, aldus de voorzitter van De Mastboom-Brosens stichting.

Tentoonstelling
De terrine is een bruikleenstuk die semi-permanent op de zilveren afdeling tentoongesteld wordt. “Het stuk ligt hier voor onbepaalde tijd tentoongesteld. Een prachtstuk om te komen bekijken”, vertelt Bart van Eekelen.

Zeventiende-eeuws Terrine van de Bergse zilversmid Willem Brouwers