Riet en Kees Goosen
Riet en Kees Goosen Foto: Riet Goosen

Kerst tentoonstelling in de Peperbus: ‘Een droom die uitkomt’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De verzameling kerstgroepen van Kees en Riet Goosen vinden deze kerst een weg naar de Peperbus. Vanaf 14 december worden er tientallen handgemaakte kerstgroepen voor de laatste keer tentoongesteld. “We sluiten het op een mooie manier af.” 

Kees en Riet Goosen begonnen met verzamelen toen ze in 1998 stopten met hun kunsthandel en lijstenmakerij aan de Fortuinstraat in Bergen op Zoom. “We kochten kerstgroepen die we bijzonder mooi vonden, sommigen van de kunstenaars zelf. En soms brachten familie of vrienden een kerstgroep voor ons mee als ze op reis waren. Zo hebben we in ruim twintig jaar een prachtige verzameling opgebouwd.”

Voor geboren Bergenaar Kees Goosen was het een droom: zijn verzameling kerststallen tentoonstellen in de mooie grote kerk aan de Markt. Helaas maakt hij het zelf niet meer mee. “Mijn man overleed vorig jaar”, vertelt Riet Goosen. “We waren deze tentoonstelling in 2020 al aan het voorbereiden maar toen gooide corona roet in het eten. Ik ben blij dat ik zijn droom om mensen in Bergen op Zoom te laten genieten van onze prachtige verzameling, alsnog kan waarmaken. Dit is de laatste keer dat de kerstgroepen tentoongesteld worden en ik ben blij dat ik het, ten ere van mijn man, samen met onze kinderen kan afsluiten.”

Tientallen kleurrijke, handgemaakte kerstgroepen zijn er te zien in de kerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom, in allerlei materialen, vormen en maten. De stallen zijn afkomstig uit landen uit de hele wereld, zoals bijvoorbeeld Polen, Peru, Nigeria, Kirgizië en natuurlijk Nederland. Het zijn de mooiste exemplaren uit een privéverzameling die uit meer dan 300 kerstgroepen bestaat. “Ze passen niet allemaal in de kerk, maar ik neem de mooiste natuurlijk mee.”

De tentoonstelling is te bezoeken van 14 december 2022 tot en met 8 januari 2023 iedere woensdag tot en met zondag van 13.00 - 16.30 uur. Sint-Gertrudiskerk aan de Grote Markt 10 in Bergen op Zoom.