Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Thuis op de bank, of in het café voor een groot scherm. Wie zaterdagmiddag in de stad was zag dat de meesten voor het laatste kozen. Een volle binnenstad vol met oranje fans juichten het Nederlands elftal toe. "Een hele andere beleving dan thuis"


De Bredase Joep werkt in Bergen op Zoom en stond afgelopen zaterdag in het café met zijn collega's van SABIC. "Dit is eigenlijk de eerste keer dat we buitenshuis een wedstrijd kijken, maar nu we er zijn weet ik weer hoe gezellig het is." Samen met zijn vriendin Evi kijken ze vol spanning toe hoe Nederland toch de wedstrijd wint. "Ik had eigenlijk niet gedacht dat ze deze wedstrijd zouden winnen. Als je me vooraf had gevraagd hoe ver we zouden komen, had ik gezegd dat we eruit zouden liggen na vandaag. Maar het is geweldig dat we nu toch doorgaan!" 

Sfeer
Er is geen twijfel geweest om vanwege de voorafgaande situatie in Qatar niet naar het café te gaan. "Je denkt natuurlijk wel na over wat daar gebeurd is, en het is daardoor zeker een ander soort WK. Ik vind het goed dat mensen er zich bewust van zijn, maar vind ook dat het de pret niet mag drukken als je hier staat", vertelt Joep. "Ik ben blij dat we als Nederland zijnde weer samenkomen en samen voor ons land kunnen juichen, dat is toch hartstikke mooi. De sfeer is top." Of Joep en Evi nog veel vaker in oranje kleding de stad in gaan, weten ze niet. "Ik denk dat de volgende tegenstander veel zwaarder gaat zijn dan de Verenigde Staten. Maar ik heb het al eerder verkeerd voorspeld, dus wie weet verbaast dit elftal ons allemaal!" [n]