Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Brug Klundert gemaakt met eigen Klundert-logo

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

KLUNDERT - De wandelaars en hondenliefhebbers op de Klundertse vestingwerken hadden het al gemerkt, de brug bij het van Coehoornbastion was al even weg. Ze konden daar namelijk vanaf het Walletje de binnengracht niet meer oversteken.

Wethouder Jack van Dorst legt op een vrieskoude woensdagochtend bij het Menno van Coehoornbastion uit dat de gemeente een inhaalslag heeft gemaakt met het beheerplan “Bruggen”. “We hebben al heel wat bruggen gerepareerd en vooral houten vloerdelen vervangen door heel Klundert bij de Schanspoort, het Rondeel, het Hertenpark en in het centrum, ook in Willemstad bij het Mauritshuis.

Naast beheerplan Riool en beheerplan Wegen is het beheerplan Bruggen inmiddels goed gevuld met data, daardoor kunnen we nu aan de voorkant gaan opereren. Dat wil zeggen dat we verder vooruit kunnen kijken en de planning vervanging of reparatie van de bruggen nu beter in beeld hebben. Door deze info bleek het bij deze brug, financieel beter om de complete brug te vervangen in plaats van te repareren”, legt de wethouder uit. De oude brug is door de aannemer afgevoerd. De nog geschikte materialen van die burg, worden hergebruikt voor bijvoorbeeld tuinhout en schuttingen. 


Levensduur

Deze Klundertse brug is de laatste van totaal 6 duurzame bruggen, die de gemeente onlangs heeft vervangen en hebben nu een geschatte levensduur van 80-85 jaar, de oude bruggen circa 25 jaar. De nieuwe brug is duurzamer en heeft geen houtenplanken meer op het loopgedeelte. De draagconstructie is gemaakt van glasvezelversterkte kunststof, dat is net zo sterk als gewapend beton, maar veel lichter voor transport en daardoor is de fundering eenvoudiger en goedkoper. 

De leuningen zijn nog wel van splintervrij hout. Het loopvlak is opgespoten met grind, zodat het niet glad kan worden, wat met de houtenbruggen nog wel eens het geval was. In overleg met de Heemkundekring is besloten om de brug in deze stijl te plaatsen, waarvan het hout van de leuningen dus wel weer rond 25 jaar vervangen moet worden.” 

Bottekreek

In het centrum boven de Bottekreek zijn de bruggen helemaal gemaakt van de gemeente kleur blauw staal, die refereert naar het omliggende water en het Hollands Diep. Maar op het bastion hier wilde de Heemkundekring het meer in stijl van het landschap, rustiek polderkarakter met een ambachtelijke touch, ”legt beheeradviseur Arjan Deurloo uit namens de gemeente. Zijn collega, die ook aanwezig is ,Diane Kaasenbrood heeft het hele bruggenproject uitgevoerd en ondersteund namens de afdeling openbare ruimte.” Op dit moment loopt er nog een aanbestedingsprocedure voor het onderhoud van de bruggen in Willemstad en Klundert. Daarin wordt reinigingswerk 1x per 2 jaar, aanbrengen van slijtlagen en reparaties genoemd”, zegt Arjan Deurloo. 

In de stijlen van deze brug is naam “Klundert” bevestigd, jammer dat het jaartal mist! In de toekomst staan er nog meer ook grotere bruggen op het program, zegt de wethouder.  Voor dit gehele project Bruggen (6 stuks) heeft de gemeente 425.000 euro uitgetrokken. De brug aan het van Coehoornbastion kostte 80.000 euro. “Over een levensduur van 80 jaar is dat maar 1000 per jaar”, lacht wethouder van Dorst, om vervolgens als eerste over de brug naar de overkant te mogen wandelen voor het officiële moment.