Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Gebied Kanters wordt herontwikkeld: Truckparking, hotelvoorziening en foodgedeelte

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK - De ontwikkeling van het Logistiek Park Moerdijk (LPM) is vol op gang gekomen langst de A17 en de A16. Het terrein is 142 hectare groot. Eindelijk ook het moment, waarop Restaurant Kanters haar lang gekoesterde plannen kan realiseren.

“Ik ben al 16 jaar bezig geweest met de plannen van logistieke faciliteiten. Dat heeft heel lang geduurd en er is veel tegenslag geweest. In 1997 hebben we hier een hotel geopend. De bedoeling was - zoals elders in het buitenland – een soort van Raststätte met hotel en een tankstation en allerlei soorten faciliteiten. Dat is deels gerealiseerd met Hotel, Restaurant en 2 tankstations als voorloper op een logistiek park”, vertelt ondernemer John Kanters.

Om dit verder uit te breiden, kreeg LPM (Logistiek Park Moerdijk) steeds nul op het rekest van de Raad van State. Na 16 jaar gaat het project dan eindelijk wel door. Er komt een bewaakte truckparking. “Bedrijven worden door hun verzekering verplicht om de vrachtwagens bewaakt te parkeren. Niet alleen om diefstal van ladingen te voorkomen, maar ook voor de (Oost-Europese) chauffeurs. Die moesten maar ergens een parkeerplaats zien te vinden. En zij moeten alles doen in hun vrachtauto, eten en slapen in hun cabine, veelal zonder faciliteiten en weinig restaurantgebruik”, legt Kanters uit.

4 of 5 ha grond

“We hadden nog een 4 of 5 hectare grond liggen, die daarvoor geschikt voor zou kunnen zijn. Links en rechts gekeken en met allerlei mensen gesproken. Wat gaan we doen. Intussen kwam er vanuit de Provincie de vraag om iets te regelen. Uit een onderzoek blijkt dat er ongeveer 750 parkeerplaatsen tekort zijn tussen Rotterdam en Antwerpen. Ja, die vrachtwagens staan nu wel op plaatsen, waar dat niet gewenst is. Bij tankstations ergens en op allerlei industrieterreinen. Er kwam druk vanuit de provincie en de gemeente Moerdijk om een en ander te regelen.

“De wens om het verder uit te breiden. Dat werd zo groot, dat ik dacht, dat ga ik zelf niet allemaal doen. Ik wacht tot de uitbreiding van het distributiepark echt van start gaat en zie ik wel wie er op mijn pad komt. Alvast een Europese subsidie weten te regelen omdat van de nieuw aangenomen wetten in Bussel, chauffeurs in het weekend niet meer in hun auto mogen overnachten als ze om de 14 dagen hun weekend rust moeten nemen. Dat is 1 x per 14 dagen minimaal 45 uur. En in principe niet in de auto. Artikel 5 werd en wordt door de vingers gezien. Als de voorzieningen er zijn zal er gehandhaafd kunnen worden”.

Het grootse plan realiseren

Kanters: “Ik ben aan het ik polderen gegaan. Eind september vorig jaar werd er door de Raad van State een klap op gegeven dat het plan van Logistiek Park Moerdijk mocht doorgaan. Op 15 oktober had ik een afspraak met Ard de Wit van Crefinsta als ontwikkelaar om samen het grootse plan te realiseren en loop ik langs de zijlijn mee met aandacht voor de restauratieve voorzieningen. En nadenken over de toekomst om conceptmatig te gaan werken met in gedachte een heus foodcourt, dat past in de toekomst. In 2030 moet alle nieuwe ondernemers ook in de horeca CO2 neutraal gaan werken. Dus nu al nadenken en tijdig investeren.Op 31 december 2020 hebben we de gronden verkocht aan Crefinsta”.

“Eigenlijk zetten we de gedachte en aanpak van John Kanters door om met een extra impuls de uitbreiding op dit gedeelte van het terrein met drie onderdelen te realiseren als facility Point”, geeft Ard de Wit van Crefinsta aan. “Een food gedeelte, met ook een gelegenheid voor pick-up faciliteiten, een aangepaste en beveiligde Truck Parking voor voorlopig 100 tot 150 vrachtauto’s. Misschien wel tot 300 vrachtauto’s. En brandstofvoorzieningen o.a. LPG, LNG en Waterstof en tot sluit uitbreiding en vernieuwing van de hotelfaciliteiten”.

Kanters: “Het huidige Hotel is in 2013 verkocht. Eerst als hotel en nu dient het als tijdelijk onderkomen voor arbeidsmigranten. Het grote plan is nu om van het huidige pand weer hotel te maken en er komt een uitbreiding voor het overnachten van beroepschauffeurs. Ook buitenlandse chauffeurs (veel Poolse) zijn tijdelijke arbeidsmigranten en hebben goede faciliteiten nodig. De Gemeente Moerdijk wil dit ook goed geregeld hebben en stelt daar hoge eisen aan”.