Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Start verkoopprocedure ‘Het Bolwerk’ in Klundert: Maximaal vijf partijen worden geselecteerd

Door: Tom Rietveld Algemeen

KLUNDERT - Eindelijk gaat er iets gebeuren met het braakliggende terrein aan de Westerstraat/Oliemolenstraat in Klundert. De gemeente Moerdijk is de verkoopprocedure gestart om een marktpartij te selecteren, die de grond koopt en er straks gaat bouwen.

 Wethouder Danny Dingemans: “Wij willen dat er echt iets moois ontstaat op deze prominente plek. Het was een halfbastion en daar moet nieuw erfgoed komen. Iets dat we voor volgende generaties willen bewaren. Vandaar dat we inschrijvers uitnodigen om een bod te doen op die plek, maar dat samen met een idee voor de invulling van deze plek. We toetsen op de architectonische kwaliteit en of dit klopt met het cultuurhistorische verhaal van Klundert. Er is ruimte voor maximaal veertig woningen.” 

Maximaal vijf partijen worden geselecteerd, waarvan er één uiteindelijk de winnaar wordt. De andere vier kandidaten krijgen een rekenvergoeding aangezien voor het doen van een inschrijving een aanzienlijke inspanning van de inschrijvers wordt verwacht. Uit de vijf plannen kiezen we vervolgens met een aantal experts de beste uit”. 

Alle woningtypen zijn mogelijk. De voorkeur gaat uit naar levensloopbestendige woningen. In het ontwerp moet ruim aandacht zijn voor duurzaamheid. Er moet ook rekening gehouden worden met het woongenot van omwonenden en de huidige activiteiten van omliggende bedrijven. Marktpartijen krijgen de gelegenheid om een verzoek tot deelneming in te dienen, waarna maximaal vijf partijen worden geselecteerd. Die krijgen daarna de kans hun visie op de herontwikkeling van de locatie inclusief een uitgewerkt ontwerp en grond bod in te dienen. De beste inzending op basis van de verhouding prijs-kwaliteit wint. Naar verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2022.Het terrein aan de Westerstraat/Oliemolenstraat ligt al vele jaren braak. 

Bult van Pars

Omwonenden hebben zich jaren lang geërgerd aan de aanblik van de Bult van Pars, zoals deze plek in de volksmond is gaan heten. Eerder is het terrein afgegraven en gesaneerd. In november 2020 is er een opiniepoll geweest, waarbij er een nieuwe naam gekozen kon worden door de inwoners van Klundert. Er is gekozen voor de naam ‘Het Bolwerk’. De Heemkundige Kring Die Overdraghe in Klundert heeft bij de afgravingen het archeologisch adviesbureau Raap geholpen en zijn er interessante resten gevonden van de verdedigingswal van een halfbastion uit de 17de eeuw.