Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Emotioneel afscheid van juf Carla op basisschool Het Kompas

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

Emotioneel afscheid van juf Carla op basisschool Het Kompas

HEIJNINGEN - Op het schoolplein van basisschool het Kompas is het erg “druk” deze vrijdagmiddag. Circa 30 ouders uit Heijningen, Fijnaart en Dinteloord staan op het schoolplein, het dansje van de kinderen met de feestclown te bekijken, die speciaal voor het afscheidsfeestje van juf Carla Vollebregt (55) Is ingehuurd. En dat aantal ouders is vandaag echt veel, gezien het huidige leerlingenaantal van deze kleine school met 32 kinderen.

Alle ouders staan met een kado in de handen en discussiëren druk over de afgelopen online ouderavond, die zij deze week s ‘avonds hadden met de gemeente en stichting de Waarden over het voorgenomen besluit om het Kompas in Heijningen mogelijk te gaan sluiten. Ze zijn vooral boos, omdat de landelijke opheffingsnorm voor kleine scholen 23 leerlingen bedraagt. De gemeentelijke norm is 59 leerlingen en de Stichting de Waarden hanteert volgens hen 70 leerlingen.

Liefde en passie voor kleine scholen

Om half 4 volgt het persoonlijk afscheid van juf Carla op het schoolplein, met huilende kinderen en ouders, die om beurten zeggen, haar vreselijk te gaan missen. Juf Carla heeft inmiddels 14 jaar gewerkt voor Stichting de Waarden. Met dankbaarheid kijkt ze terug op de jaren, waarin ze eerst als invalkracht op diverse scholen en de laatste 8 jaar op de Mariaschool in Langeweg en het Kompas in Heijningen heeft gewerkt. In die jaren verdiepte zij zich in het belang van kleine scholen.” En heb ik me ingezet voor het behoud van kleine scholen binnen een hechte gemeenschap”, zoals ze zelf zegt. Zo heeft ze, zegt ze , samen met collega leerkrachten, de verbinding gezocht met ouders en de dorpse gemeenschap om de krachten te bundelen en samen een kostenbesparende hoogwaardige vorm van onderwijs neer te zetten.

Passend Onderwijs

“Het Kompas in Heijningen is een school, waar kinderen uit dit dorp met ongeveer 600 inwoners, maar ook uit de omliggende dorpen, goed tot hun recht komen. Ze kunnen hier op hun eigen manier ontwikkelen, gezien worden en ZIJN,” citeert juf Carla. “Hier kan echt passend onderwijs gegeven worden. We geven hier unitonderwijs. Ik had al ontslag genomen, voordat ik wist dat de Stichting de Waarden een voorgenomen besluit aankondigde over eventuele sluiting van deze school, dat staat dus los van mijn besluit om hier weg te gaan”, benadrukt juf Carla.

Ook afscheid van Stichting de Waarden

Zij vervolgt haar onderwijscarrière bij een andere organisatie, waarbij ze denkt beter tot haar recht te komen en waar wordt gewerkt met weinig tussenlagen. Ze laat weten dat ze haar vertrek mogelijk had uitgesteld als ze had geweten dat er plannen lagen om het Kompas te sluiten: “Als ik geweten had dat de Stichting een plan had om het Kompas misschien te gaan sluiten, dan had ik mijn vertrek, in het belang van deze kinderen, uitgesteld. Dan hadden zij, tot de eventuele sluiting, nog een vertrouwd gezicht en een goede overdracht/begeleiding gehad. Ik wil graag alle kundige en waardevolle leerkrachten binnen Stichting de Waarden bedanken, en ook degene, die de stichting hebben, soms zelfs moesten, verlaten. Met allen heb ik met veel plezier samengewerkt. Maar vooral bedank ik alle dierbare ouders en kinderen, waar ik mij met hart en ziel voor heb ingezet al die jaren”, zegt ze emotioneel, maar zonder rancune.