Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Bedrijf pluimveehouder Marco Roelse zwaar getroffen door vogelgriep

Door: Tom Rietveld Algemeen

WILLEMSTAD - Het bedrijf van pluimveehouder Marco Roelse in Willemstad is getroffen door een uitbraak van vogelgriep. Zijn hele bedrijf werd vorige week geruimd. 

Marco Roelse: “Dat slaat in als een bom. Het is heel heftig. Hoe kan dit gebeuren? Zo wie zo is onze sector vooruitstrevend en vrij modern op hygiënisch gebied. We zijn ons goed bewustzijn van de strenge hygiëne maatregelen. Zelfs als je dat super voor elkaar hebt dan moet je de kans op insleet voorkomen. Als alles top is dan kan er toch vogelgriep uitbreken. Het is een soort Russische roulette, valt het bij jou binnen of bij de buurman.

Teveel dode dieren

Zondagmorgen (23 januari 2022) was de uitval te groot in één van de stallen. Teveel dode dieren. Overleg gehad met de dierenarts. Na de eerste uitval kwam er een volgende uitval. Nog een paar uur aangekeken en dan moet er worden gemeld: ‘verdacht van vogelgriep’ en komt er een NVWA man (Nederlandse voedsel- en warenautoriteit) en een dierenarts van de GD (Dieren Gezondheid) en mijn eigen dierenarts de stallen grondig bekijken of er andere verdachte doodsoorzaken gevonden kunnen worden, zodat je vogelgriep zou kunnen uitsluiten.Er worden monsters genomen en op zondagavond al kregen we het bericht dat het fout zit. Dan wordt er een draaiboek uitgerold en staan ze op maandagmorgen voor de deur”.

Ruiming

De ruiming van 46000 kuikens aan de Noordlangeweg door de NVWA loopt volgens draaiboek. Bedrijven binnen 3 kilometer worden gescreend en bemonsterd en kunnen opgelucht ademhalen. Voor de zeven andere bedrijven binnen tien kilometer afstand geldt een vervoersverbod. Na de vergassing worden de dode dieren in afgeschermde containers afgevoerd naar Rendac in Son, waar het dierlijk restmateriaal onschadelijk wordt gemaakt”. Een telefoontje van Marco’s echtgenote, die vanuit het ziekenhuis belt. “Vorige week van het paard afgevallen en heeft haar schouder gebroken. Maandag naar het ziekenhuis en moest met spoed worden geopereerd. Er komen zoveel telefoontjes binnen dat ik nu de telefoon 2 keer per dag moet opladen”.

Vervolgschade

Marco vervolgt: “De directe schade wordt vergoed door een fonds. Echter de vervolgschade is enorm. Voordat je weer kan starten dan ben je zes weken verder en staan de stallen leeg. De nieuwe zending kuikens zou ik op 11 februari geleverd krijgen. Daar moet ik dan een andere plek voor vinden. De planning ligt totaal overhoop. Wil je wel weer zo snel opstarten? Er is angst. Het is een super risico. Ook de collega’s in de buurt kijken met angst en beven de situatie aan. Je moet de zomer hebben. De zon dooft virussen. De kippen van Marcus zouden woensdag geladen worden voor de slachterij. Door het vervoersverbod van 4 tot 6 weken ontstaan er voor collega’s problemen met hun planning. Dan krijg je geen nieuwe kuikens en kan je ook de kippen niet afvoeren”.

Opnieuw telefoon

Opnieuw telefoon. Nu is het Henk Staghouwer de minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, die Marco Roelse een hart onder de riem wil steken en geïnteresseerd is hoe het allemaal is gegaan. Op de dag van de ruiming heeft ook de burgemeester Aart-Jan Moerkerke van de gemeente Moerdijk Marco gebeld en hem medeleven heeft betuigd namens de hele gemeente. “Dat doet je toch goed,” zegt Marco.

De lege stal na de ruiming.