Kees Klasen, Eef Schoneveld en Wilma Tolenaars vertellen over de Wmo-raad.
Kees Klasen, Eef Schoneveld en Wilma Tolenaars vertellen over de Wmo-raad. Foto: Marjanne Dijkstra

Wmo-raad Moerdijk zoekt nieuwe leden

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - ‘Een leuke en betrokken club, een goed team’. Dat is hoe wethouder Eef Schoneveld de Wmo-raad van de gemeente Moerdijk omschrijft. Maar hoe bekend is de raad in de gemeente? Voorzitter Kees Klasen, secretaris Wilma Tolenaars en wethouder Eef Schoneveld, die namens de gemeente de maandelijkse vergaderingen van de Wmo-raad bijwoont, vertellen over de raad en wat zij precies voor Moerdijk betekent

Voorzitter Kees Klasen van de Wmo-raad Moerdijk vertelt: ,,De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doelstelling om iedereen zoveel mogelijk te laten meedoen in de samenleving, ongeacht de beperking die iemand heeft. De gemeente is ook verplicht om daarvoor te zorgen en doet dat in samenwerking met een vertegenwoordiging van de inwoners van de gemeente. In de gemeente Moerdijk is, net als in veel andere steden en dorpen, gekozen voor een Wmo-raad. De Wmo-raad voorziet de gemeente gevraagd en ongevraagd van advies: de gemeente informeert ons over zaken die er spelen en andersom ook. Dat ongevraagd advies moet je overigens meer zien als de signaleringsfunctie die de Wmo-raad heeft. Binnen de raad, die nu uit negen mensen bestaat, hebben we vijf werkgroepen, iedereen heeft dus twee werkgroepen. We bespreken zaken dus in kleiner comité en geven daarna als Wmo-raad een klap op het advies.”

Secretaris Wilma Tolenaars vertelt waar de Wmo-raad zich zoal mee bezig houdt: ,, Het gaat bijvoorbeeld om inclusie wat betreft vervoer, hulpmiddelen zoals trapliften, maar ook ondersteuning van mantelzorgers en huishoudelijke hulp. Het is dus een heel breed terrein en daarom is het handig dat je je soms met twee mensen even kan focussen op een specifiek onderdeel. Sommige zaken vallen ook buiten het bereik van de werkgroepen en die bespreken we dan met zijn allen.” 

Wethouder Eef Schoneveld vertelt: ,,Het hebben van een Wmo-raad is een verplicht nummer voor de gemeente, maar zo voelt het voor mij zeker niet, we hebben namelijk heel veel aan de raad. We hebben samen één belang en dat is het welzijn van de inwoners van de gemeente Moerdijk. Ik ben bijna altijd bij de vergaderingen. Soms is er wel eens een verschil van mening, maar de relatie over en weer is goed.”

De Wmo-raad zoekt dus nieuwe leden en Wilma legt uit watvoor mensen er worden gezocht. ,,We zoeken vooral mensen die maatschappelijk betrokken zijn. We werken niet met een vertegenwoordiging van verschillende doelgroepen, maar natuurlijk zijn ervaringsdeskundigen op het terrein van de Wmo welkom. We zoeken mensen die echt een helikopterview hebben. Ook moet je kunnen omgaan met beleidsstukken en is het fijn als je sociaal vaardig bent. Er zijn drukkere en minder drukke periodes, maar je bent gemiddeld wel zo’n 15 uur per maand aan tijd kwijt voor de Wmo-raad. Elke tweede woensdag van de maand vergaderen we. We zouden het leuk vinden als ook wat jongere mensen zich opgeven.”

Interesse? Bel of mail voorzitter Kees Klasen voor een gesprek via 06-48419397 of klasen@hetnet.nl. Aspirant-leden mogen drie keer vrijblijvend een vergadering bijwonen voor ze de keuze maken om lid te worden. Meer informatie: www.wmoraadmoerdijk.nl.