Burgemeester Moerkerke en KMA kolonel Baksteen.
Burgemeester Moerkerke en KMA kolonel Baksteen. Foto: Tom Rietveld

ZWINGELSPAAN - De burgemeester van Moerdijk Aart-Jan Moerkerke en de commandant van de KMA kolonel Baksteen onthullen het zesde watersnoodpaneel op de plaats van het onheil in 1953 aan de Zwingelspaansedijk nr 15 in Zwingelspaan.


Kolonel René Baksteen: “Toen ik de brief kreeg: ‘Bent u bereid om… ‘ , dacht ik wat heb ik nou aan mijn fiets hangen. Toen ik de reden las - dat er cadetten zijn ingezet van de KMA om hier te helpen bij de watersnood -. heb ik ja gezegd.  Heel toepasselijk is het feit dat deze dag de stormvloedkeringen zijn gesloten omdat Storm Corrie over ons land trekt . In Noord-Brabant geldt code geel vanwege de zware windstoten. Door de watersnoodramp met als gevolg het Deltaplan voelen we ons veiliger. Ik woon zelf in de Hoeksche Waard aan het Haringvliet, dus ik zal vanavond eens kijken hoe hoog het water staat. Ik zal met gepaste trots samen met de burgemeester het watersnood paneel onthullen”.

Honderd mensen van daken gered

Jan Dierks de voorzitter van het Watersnood Museum in Heijningen: “Tijd en plaats zijn memorabel. Want 69 jaar geleden - op 31 januari 1953 - gebeurde De Ramp. In die nacht woedde er een zware Noordwesterstorm en gelijktijdig was er een springtij waardoor hoge golven met grote kracht op de buitendijken beukten. In het gebied Willemstad, Fijnaart, Heijningen en Klundert braken in die nacht van 31 januari op 1 februari de zeewater kerende dijken door en in sommige binnendijken ontstonden er gaten omdat deze dijken te zwak waren voor het met kracht wassende water. Veel afgelegen boerderijen en arbeiderswoningen in de polders stonden in een korte tijd volledig onder water. Mensen zaten op vlieringen of op daken te wachten op redding. 

De cadetten van de KMA kwamen op 1 februari 1953 met legerboten, vouwboten en zelfs een aanvalsboot om redding te brengen aan deze hulpeloze mensen. Vaak met gevaar voor eigen leven wisten zij tenminste 100 personen te redden. Andere cadetten zijn op deze plaats behulpzaam geweest bij het verhogen en dichten van deze dijk, die op doorbreken stonden. Het water stroomde al over de dijk richting de plaats Fijnaart. Samen met soldaten van andere korpsen en particulieren wisten zij deze dijk te behouden en is Fijnaart droog gebleven”.[n]