Mobiele robots kunnen het logistiek personeel aanvullen.
Mobiele robots kunnen het logistiek personeel aanvullen. Foto: ROC West-Brabant

Experience center
voor mobiele robots

MOERDIJK - Tien organisaties uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid zijn gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van een ‘experience center’ voor autonome mobiele robots (AMR) voor de logistieke sector.


DOOR MONIQUE JANSEN


 Dit ‘Logistics Robotics Experience Center’(LREC) wordt ondergebracht bij Schavemaker Logistics Solutions in Moerdijk. Het center krijg naast een demonstratiefunctie van de werking van robots in een operationeel logistiek bedrijf ook een showroom en trainingsfaciliteiten. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek- en Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant. Mobiele robots kunnen bijvoorbeeld zelfstandig door het magazijn kunnen rijden en producten pakken of wegzetten. Ze kunnen zonder grote bouwkundige aanpassingen in de magazijnen worden ingezet.


'Niet alleen demonstratiefunctie'


Tekort aan arbeidskrachten

Waarom dit initiatief? "In de logistiek is er een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. AMR kunnen dat gat opvullen. Ook maakt het een grotere productie mogelijk, met een hogere nauwkeurigheid, en nog veiliger ook. De moderne AMR- systemen kunnen bovendien in zeer korte tijd worden geïmplementeerd en in capaciteit worden uitgebreid. Hierdoor kunnen ook pieken in het logistieke proces goed worden opgevangen. Tenslotte kan het gebruik van hightech- en robotsystemen een nieuwe werknemer-doelgroep voor de logistiek aanspreken", legt een woordvoerder van de Regio West-Brabant uit.

Logistics Robotics Experience Center
De samenwerkende partijen in het Logistics Robotics Experience Center (LREC) willen een faciliteit creëren waar studenten, maar ook logistieke bedrijven en overheden demonstraties van werkende logistieke robotoplossingen voor magazijn/warehouse toepassingen kunnen bijwonen. De hybride vorm van een trainings-en demo centrum geïntegreerd in een operationeel logistiek bedrijf zal naar verwachting veel bedrijven en onderwijsaanstellingen aanspreken. Het gaat namelijk theorie en de nieuwste techniek combineren met de (operationele) praktijk. Hiermee draagt het LREC bij aan de ontwikkeling van een Hybride Leer Omgeving specifiek voor de logistieke sector, voor Moerdijk en regio.


Aanpak
Het project rond het LREC start met een het uitvoeren van een onderzoek en een verkenning van bestaande en nieuwe partijen (bedrijven en onderwijsinstellingen) waarvoor een robot experience center voordelen zou kunnen hebben. Daarnaast zoeken de projectpartners uit welke partijen nodig zijn om zo'n center tot een succes te maken. Met dit netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen zullen experimentele pilots in het LREC worden ontwikkeld. Dit kan op verschillende manieren, zoals als deelnemer aan een event, gastheer van demonstraties en als technologiepartner.[n]