Directeur Karin Goverde met leerlingen.
Directeur Karin Goverde met leerlingen. Foto: Monique Jansen

Kleine school heeft
toekomstperspectief

NOORDHOEK - Waar is een kleine school groot in? We vroegen het aan Karin Goverde, sinds oktober 2021 directeur van basisschool St. Jozef in Noordhoek, een dorp met ongeveer duizend inwoners. Midden in Noordhoek staat de school naast het dorpshuis, de voormalige kerk en de seniorenwoningen. 


DOOR MONIQUE JANSEN


Volgend jaar bestaat de school 100 jaar. "Dat gaan we in 2023 vieren met een mooi jubileumfeest", kondigt Goverde alvast aan. St. Jozef is een stabiele school. Het leerlingenaantal ligt op 72. Prognoses voorspellen een groei naar ongeveer 80 leerlingen. Bij de start van het schooljaar zaten er 13 kinderen in groep 1 en 2, waardoor er veel aandacht is voor de nog jonge kinderen en de overgang van kinderdagverblijf/peuteropvang naar de basisschool niet zo groot is voor kinderen."


Karin Goverde spreekt liever niet over een school, maar over een integraal kindcentrum. "We werken namelijk met doorlopende leerlijnen van 0 tot 12 jaar. Inpandig in de school zitten ook een kinderdagverblijf, een peutergroep en een buitenschoolse opvang. We werken intensief samen met elkaar, zo stemmen we ook thema's op elkaar af en is er altijd sprake van een warme overdracht als een peuter de overstap naar groep één maakt." De school betrok in 2005 een nieuw schoolgebouw. Dit gebouw ziet er nog altijd als nieuw uit met een centraal multifunctioneel leerplein in het midden met daaromheen de klaslokalen. Elk lokaal heeft een vide bovenin, waardoor er ruimte is om een activiteit apart te doen of om in alle rust aan een opdracht te werken. 


Een kleinschalige school heeft volgens Goverde veel voordelen: "Groep vijf en zes tellen samen veertien leerlingen. De leerkracht heeft dan toch net meer tijd voor elk kind. Kleine klassen geven ook een gevoel van warmte. Elk kind wordt gezien en is er ruimte voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Ook binnen ons kleine team hebben we reken- en taalspecialisten, een leesspecialist en een specialist jong kind." Veruit de meeste leerlingen wonen in Noordhoek, een kleiner deel komt uit het landelijk gebied tussen Noordhoek, Fijnaart en Klundert. Het gebeurt ook dat kinderen de overstap vanuit een andere school maken, omdat ze beter gedijen op een kleine school. "Daarbij kijken we altijd wat mogelijk is. Belangrijk is dat er een juiste match is."


IKC St. Jozef werkt veel samen met ouders. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de inrichting van een groen speelplein. "De ouderbetrokkenheid is heel hoog. In de kerstvakantie begonnen we met de herinrichting. Daarvoor moest een speeltoestel worden verplaatst. Ouders hadden daarvoor zelf een heftruck geregeld. Zulke zaken zijn heel fijn, omdat wij het geld dat we ontvangen dan ook echt aan onderwijs kunnen besteden. En deze maand komen ouders weer helpen met het speelplein", vertelt Goverde. 


Daarnaast zoekt St. Jozef ook de samenwerking met bijvoorbeeld het dorpshuis waar de gymlessen worden gegeven en MeerMoerdijk. Zo kunnen kinderen meedoen met het pleintjessport na school. "En we geven kinderen zelf een stem in de organisatie. We hebben ook een leerlingenraad die meedenkt met bijvoorbeeld ons nieuwe speelplein. Zij maken er immers gebruik van! Pas geleden kwam de bestuurder van de Borgesiusstichting (waar IKC St. Jozef onder valt) langs, hij maakte ook kennis met de leerlingenraad. Dat vonden de kinderen spannend, maar vooral leuk. Wij gaan ze nog meer betrekken, want het gaat tenslotte over hén. We meten ook de tevredenheid onder kinderen en ouders en uit het laatste onderzoek kwam een hele hoge mate van tevredenheid. Daar doen we het voor!"[n]