Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Nieuwe afspraken Woonkwartier met Moerdijk: ‘Gesprek blijven aangaan’

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeenten Halderberge en Moerdijk, HV Fijn Wonen en Woonkwartier tekenden maandag de prestatieafspraken voor het jaar 2022.

Directeur van Woonkwartier Ruud van den Boom van Woonkwartier: “Het tekenen van dit document is volgens mij meer het afsluiten van een reis en het begin van een nieuwe reis. Een soort continue proces van met elkaar in gesprek gaan over datgene wat uiteindelijk nodig is en hoe je dat het beste kunt doen. Het lijkt een paar stukjes papier en daar zit ongelooflijk veel werk in”. 

Markeringspunt 

Het is een markeringspunt en belangrijk voor het zetten van de volgende stappen. In Halderberge is een pilot gestart. Een stap daarvoor is het vaststellen van een gezamenlijke visie om de prestatie afspraken concreet te maken”. Je bewust zijn van de complexiteit en dat niks vanzelfsprekend is. Het gaat niet alleen om de tekst en de punten en komma’s, maar hoe ga je dit vertalen naar concreto”, aldus Ruud van den Boom. 

Wethouder Hans Wierikx van Halderberge: “Het is echt wel een uitdaging het gesprek aan te gaan met de doelgroepen. De juiste mensen te vinden voor het juiste gesprek. Hoe krijg je de jongeren in beweging. We zijn nu ‘woontafels’ aan het plannen. Hoe krijg je de bewoners van morgen aan tafel?”

Wethouder Désirée Brummans van Moerdijk: “Je kunt nog zulke mooie plannen optuigen, je blijft afhankelijk van politiek en maatschappelijk draagvlak. Soms worden projecten jarenlang vertraagd. Het recht van het individu staat op gespannen voet met het belang van het collectief. Een enkeling kan het proces jarenlang vertragen.

Ook hebben we voortdurend te maken met de sociaal maatschappelijk problematiek. Hoe maak je de verbinding met elkaar. Daar hebben we stappen kunnen zetten in de samenwerking. 

Als voorbeeld het project schuldhulpmaatje om aan de voorkant te proberen schulden te voorkomen en als ze er zijn, ze daarmee te begeleiden. Zodat ze kunnen blijven wonen, waar ze wonen”. 

In volle kracht vooruit in 2022

De samenwerking wordt extra versterkt tussen de gemeenten Halderberge ene Moerdijk, Fijn Wonen en Woonkwartier. Het gaat hierbij om concrete afspraken over de sociale huurwoningvoorraad in de gemeenten. Zoals de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, maar ook de sociaal-maatschappelijke opgaven in zorg en de inzet in de dorpen, wijken en buurten. De activiteiten die hierbij horen, worden per jaar met elkaar afgestemd in de zogenaamde jaarschijf. De organisaties en vereniging vinden het belangrijk om samen te werken aan de maatschappelijke opgaven in de verschillende dorpen, wijken en buurten. 

Vergrijzing

Toenemende vergrijzing en stijgende kosten van de zorg. De opgaven vanuit de samenleving worden steeds complexer en partijen kunnen dit niet alleen invullen. Bijvoorbeeld de toenemende vergrijzing en de stijgende kosten van de zorg. We hebben elkaar en onze partners steeds meer nodig om deze taken zo goed mogelijk uit te voeren. In de prestatieafspraken ligt de basis om die opgaven met elkaar te verkennen en daarvoor oplossingen te bedenken en uit te voeren.