Peter de Vos met zijn flessen.
Peter de Vos met zijn flessen. Foto: Tom Rietveld

Peter uit Fijnaart had duizenden designflessen met water: ‘Ben inmiddels watersommelier’

Door: Tom Rietveld Algemeen

FIJNAART - De verzamelingen van Peter de Vos uit Fijnaart zijn niet in een paar woorden te vangen. Hij heeft er zelfs een loods voor gekocht. 

Peter De Vos: “Ik bewaar eigenlijk alles”. Ik ben iemand die niets kan weggooien. Afstand doen van iets is voor mij moeilijk. Je moet soms noodgedwongen afstand doen en dat gaat dan meestal met pijn in het hart. Dat heb ik moeten doen met een deel van mijn verzameling exclusieve mineraal waterflessen.”

“De grootste van Europa, wel duizenden flessen, allemaal vol, nog met dop er op, designflessen nooit aangeraakt. Ik heb ze op marktplaats te koop gezet. Het grootste deel ging naar een verzamelaar, die water etiketten en kroonkurken verzamelde. Hij is langsgekomen en dacht eerst alleen de etiketten te kunnen gebruiken, maar omdat de flessen zo bijzonder waren heeft hij ze compleet gekocht en bewaard. Gelukkig heb ik een deel schitterende flessen overgehouden”.?

Expositie over Smaak

“Mijn verzameling is ooit tentoongesteld op een expositie over SMAAK in het Bonnefanten museum in Maastricht. Thema: Smaak. Wij stonden daar met een zuurstofbar met allerlei? smaakjes. Er was een verzameling van parfumflesjes en ook een wand met mijn design waterflessen. Ik had een waterwinkel samen met mijn zus in Antwerpen en verkocht ook mineraal water aan o.a. de horeca. Verder ben ik uitgegroeid tot water-sommelier en heb daar een boekje over geschreven het mineraalwater zakboekje.”

“Ook bijzondere eigen producten heb ik op de markt gebracht. Fles water in een zak, die opengescheurd werd en dan kwam er een prachtige fles uit. Ik had ook een eigen lijn van bronwater 9 degrees.Onder de grond was deze bron 9 graden Celsius . Op het etiket een grote 9. Negen flessen met negen kleuren. Zelfs met een zilver en goud etiket en zelfs water met echte goud- en zilvervlokken er in. 

Hoog bezoek 

Klanten kwamen van overal. In een lelijke eend of in een Rolls Royce. Op een dag arriveerde er enkele zakenlui met hun auto voor de deur, er stapten twee mannen uit. Zij kochten geen water, maar kwamen zich oriënteren, omdat zij van plan waren om een nieuw Zwitsers watermerk op de markt te lanceren. Eén van de mannen was de broer van Dodi Al-Fayed (de latere geliefde van Prinses Diana) en de zoon van Mohamed Al-Fayed de toenmalige eigenaar van het roemruchte warenhuis Harrods in Londen. In 2010 verkocht aan Qatar holding, het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar voor ongeveer 1,8 miljard euro. Water was booming business en ik heb destijds wel de importrechten gekregen voor het Zwitserse water met de naam Alpenrose. Ik was niet zo onder de indruk van het ontwerp van de fles. Dat kon veel beter. 

Nep (bron) water 

Later ben ik helaas ingehaald door de concurrentie, die met een machine aan kraan water een beetje koolzuur toevoegt om voor € 10,00 per fles aan tafel te serveren.” We komen niet toe aan zijn grandioze andere verzamelingen: hutkoffers, kunst, horloges en autofolders. Daar moet nog eens een boek van komen en ook is er een idee voor een museum.