Bas van Rooij en Erik Pijnacker.
Bas van Rooij en Erik Pijnacker. Foto: Tom Rietveld

Gemeentehuis wordt gemoderniseerd: Architecten voortvarend aan de slag

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Nadat de architecten van Burobas de opdracht hebben gekregen om het Moerdijkse gemeentehuis te moderniseren en aan te passen aan de nieuwe eisen van deze tijd, zijn zij voortvarend aan de slag gegaan, En dat is begonnen met luisteren en nog eens luisteren.

Het team, dat zich intensief bezig houdt met dit project zijn de beide oprichters van Burobas Bas Lamers en Bas van Rooij aangevuld met het verantwoordelijk project team: Erik Pijnacker en Jacco Selles. Zij hebben zich al helemaal ingeleefd, hoe het gebouw in elkaar zit en dat in kaart gebracht.

Draagvlak creëeren

Bas van Rooij: “Aan de hand van het plan van aanpak hebben we laten zien hoe we omgaan met de medewerkers, hoe betrek je ze, hoe creëer je draagvlak. Daarnaast kijk je ook hoe externe partijen erbij betrokken kunnen worden. Misschien zelfs de inwoners en de gemeente als geheel. Met voorbeelden hebben we het resultaat laten zien hoe we een en ander in andere gemeentehuizen hebben aangepakt. Samenwerken en ontmoeten is voortdurend een belangrijk thema in het PvA (plan van aanpak). Met veel gedeelde faciliteiten en een multifunctioneel gebruik dus.”

Ruimtes leegstaan

“Wat je veel ziet in hele grote gebouwen dat ruimtes vaak leeg staan. De raadzaal wordt één keer in de maand intensief gebruikt. De rest van de tijd gebeurt er niet zoveel. Als je dan naar binnen loopt is het leeg. Dan proberen we een modus te vinden om er optimaal gebruik van te maken door gedeelde functies. Multifunctioneel dus en super efficiënt. De mogelijkheden doen zich nu voor, zeker ook na alle lockdowns, om anders te kijken. De kwaliteit van ons bureau is dat we een ’luisterend’ architect’ zijn. Een architect kan nog wel eens dominant zijn. Wij hebben zijn adviserend en hebben wel een mening. maar wij moeten eerst horen van de opdrachtgever op welke wijze die straks wil gaan werken”.

Programma van eisen

Erik Pijnacker: “Nu zijn we bezig met het programma van eisen, waarin zgn hybride werkplekken verlangd worden. We hebben te maken met de zgn flex-factor. Je hebt een aantal medewerkers en daar gooi je een flexfactor overheen. Sommige mensen werken twee, drie of vier dagen. In de week. Daar komt een werkplek mix uit, omdat niet iedereen ook het zelfde werk doet. En die verspreid je over het gebouw, waardoor er weer genoeg ruimte over blijft om die aan derden te verhuren. We kijken ook of er ergens een ‘co-work-zone’ gerealiseerd kan worden, zodat mensen van b uiten kunnen vergaderen of werken en weer weggaan. Dan geef je iets terug aan de gemeenschap en ben je niet alleen maar een gesloten gebouw voor de gemeente zelf. Het moet een dynamisch gebouw worden”. 

Het programma van eisen PvE is nu rond en wordt vertaald. Daarmee gaan we verder. Per verdieping zijn de logistieke looplijnen vastgelegd en zijn de beperkingen en kansen in kaart gebracht. De rode lijnen zijn de harde, niet transparante grenzen, waar je tegen aan loopt. Later volgt er een ‘vlekkenplan’ met waar de diverse functies zitten en wat we voor elkaar willen krijgen”.