Het echtpaar met familie.
Het echtpaar met familie. Foto: Angelique van de Reijt

Albertus en Johanna Groeneveld 65 jaar getrouwd: ‘Tot 80ste haalde ik mijn medicijn bij de slijter’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

KLUNDERT - In woonzorgcentrum de Mauritshof in Klundert wonen: Albertus Groeneveld (87) en Johanna Groeneveld-van Zuylen (85), 13 maart 1957 zijn ze getrouwd in Zevenhuizen Zuid-Holland. “We hebben onze huwelijksdag altijd gevierd. 12,5 jaar in Klundert, 25 jaar in Zwijndrecht, 50 jaar in het grote Bos in Doorn, 55 jaar bij van der Valk, 60 jaar in Ermelo. En 65 jaar nu dus in de Stad Klundert.”

In Zevenhuizen is onze oudste zoon Willem-Pieter geboren op 17-9-1957. Hij heeft 15 jaar in het Amazonegebied in Brazilië gewoond en gewerkt. Zijn dochter onze kleindochter heeft een studiebeurs gekregen in Australië en woont nu in Parijs. Op 5 maart 1958 ben ik gaan werken voor meubelfabriek Sprij in Klundert, die na houtzagerij van der Made in Klundert vestigde. Voor de werknemers van Sprij werden toen 13 woningen beschikbaar gesteld in de vroegere Willem de Zwijgerweg. Wij woonden op nummer 9 in de tegenwoordige Pr. Willemstraat.” 

“In 1967 verhuisde meubelfabriek Sprij naar Cuijk bij Nijmegen, vanwege een fusie, wij zijn toen meeverhuisd. Ik ben daarna in 1971 bij Houtgroep van Drimmelen als chef expeditie gaan werken in Zwijndrecht. Onze tweede zoon Peter werd 31-10-1959 te Klundert geboren. Hij hield van voetballen en schaatsen. Hij had de mogelijkheid wel maar wilde liever niet studeren. Hij werkte liever met zijn gouden handen, werd beroepsmilitair en is toen op uitzending naar Bosnië geweest. Later is hij autoschadehersteller geworden en is nu 63 jaar. Op 22-3-1963 is onze dochter Marjon ook in Klundert geboren. Ze heeft de mavo gedaan en is nu al menig jaar apothekersassistente in Harderwijk. In 1997 waren wij beiden uitgewerkt en gingen in de Vut, ons grote huis in Zwijndrecht verkochten we.”

Openhartoperatie

“Op 5 mei 1997 verhuisden we weer naar een appartementje bij onze dochter in Harderwijk. En we gingen daarnaast heel vaak naar onze chalet op camping het Grote Bos in Doorn op de Utrechtse Heuvelrug. In 2015 heb ik een open hartoperatie gehad met 5 bypasses en een nieuwe hartklep, daarbij heb ik ook nog veel last van mijn longen en schildklier. Elke zondag was er een kerkviering en ik zorgde daar elke week voor een voorganger en organist. Daar maakten we ook kennis met de heer Strootman (nu van AH). Hij speelde ook regelmatig bij onze vieringen zondags op het orgel. Ieder jaar kwam Henk Strootman met het hele familie van Gemerenkoor naar camping het Grote Bos.”

“Iedereen logeerde in tentjes en caravans en er werd gerepeteerd in de openlucht en natuurlijk volop gezongen In september 2016 bleek er nog 1 appartement beschikbaar in de nieuwe Mauritshof in Klundert nr. 4.02 en toen zijn we op 23-03-2017 na 50 jaar weer verhuisd, terug naar Klundert. En nu wonen we hier weer erg naar ons zin. We zijn allebei altijd bezige bijen geweest. Helaas ben ik van mijn fiets gevallen, daardoor gaat het allemaal wat moeilijker. Ik heb nu een scootmobiel en rij daarmee dagelijks mijn rondje door het mooie Klundert. We hebben 5 kleinkinderen, 1 in Brazilië, 2 in Den Bosch en 2 in Harderwijk en 4 achterkleinkinderen Sofie en Sam, Filijne en Pepijn van 0,5 jaar.

 “Tot mijn 80-ste haalde ik mijn medicijn bij de slijter, nu helaas bij de apotheek en dat bevalt me minder”. “Vroeger liep ik de 800 meter binnen 2 minuten, nu heb ik wel 2 dagen nodig”, lacht meneer Groeneveld. Het geheim van dit goede huwelijk is volgens beiden: “Het is geven en nemen, soms meer geven dan nemen!” Op 26 maart vierden we ons 65 jarig diamanten huwelijksfeest in De Stad Klundert met een heerlijk buffet.”