Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

61 deelnemers doen mee aan DUTCH Indoor Open Memoir ‘44 in Klundert

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

KLUNDERT - Leon Nieuwkoop (46) uit Klundert speelt veldslag op veldslag tegen Duitsers, Fransen en Amerikanen. Memoir 44 is een Tweede Wereldoorlog bordspel met verschillende varianten. Het is een combinatie van Stratego, Risk, en de Kolonisten van Catan. Het voordeel van Memoir 44 is dat het heel eenvoudig uit te leggen is. En dat het spel tijdens het spelen voor zich wijst, maar wel strategisch en tactische vaardigheden bevat.

Dit weekend vindt DUTCH Open Memoir 44 weer plaats in Klundert in zalencentrum de Niervaert. Daar verzamelden zaterdagochtend 61 deelnemers uit Amerika, België, Frankrijk, Engeland en Nederland. De briefing start met uitleg van de nieuwe editie, wat slecht een kleine 10 minuten in beslag neemt. Ook werd er een oorlogsfilmpje uit de Tweede Wereldoorlog vertoont, waarbij de spelers helemaal het idee krijgen dat ze midden in een verdedingslinie of oorlogssituatie zijn. Deze keer Siegfried Linie. Door middel van opdrachtkaarten en dobbelstenen met tanks, soldaten en groene plastic miniatuur soldaatjes en tanks. Het spel wordt aan tafels gespeeld in de grote zaal van de Niervaert 1 tegen 1.

Militaire naam of code

Elke deelnemer heeft een speciale militaire naam of code , zoals Sgt. Oberon, MontBlanc, Arnhem53, Soldaat van Oranje (Leon). Een spelronde duurt 44,44 min. en wordt door een Tijdbom op het beeldscherm afgebeeld. Zaterdag spelen alle deelnemers 3 rondes en zondag ook 3. Eerst spelen ze de geallieerden en later de “Axis. “ Om ten slotte zondag als winnaar te eindigen? “Het gaat vooral om het spelplezier met internationale deelnemers”, zegt Leon lachend.