Hond Teddy bij het buurtkastje.
Hond Teddy bij het buurtkastje. Foto: Angelique van de Reijt

Rick start voedselruilbuurt-kastje in Klundert

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

KLUNDERT - Rick (63) met hond Teddy, woonachtig in Klundert sinds 2019, krijgt wekelijks een voedselpakket van de voedselbank thuisbezorgd door zijn Syrische buren, omdat hij zelf geen vervoer heeft.

Hij heeft 30 jaar in Thailand en Portugal gewoond en is helaas moeten repatriëren door grote gezondheidsklachten. Hij heeft 10 jaar lang ingeschreven gestaan in Nederland als woningzoekende en is uiteindelijk in Klundert terecht gekomen in de 55+ woning aan de Beatrijsweg nummer 39.

Voedselruilkastje

Hij las in de Moerdijkse Bode het artikel over de minibiebs bij mensen aan huis en bedacht dat hij dat ook met voedsel zou kunnen doen. “In het voedselpakket van de voedselbank zit ook weleens voedsel, wat ik niet mag eten omdat ik diabeet ben. Dat stop ik dan in mijn voedsel-ruilkastje in de voortuin”, zegt Rick.

‘Alles loopt via de stichting’

Stichting SOGoed

Het idee voor het zogenaamde buurtkastje vond hij op internet via de stichting SOGoed. Zij zeggen op hun site goed te zijn in “Sociaal Ondernemen”. De Amerikaanse Jessica Mcclard, kwam op het idee om in plaats van boeken ook voedselkastjes met het zelfde principe weg te zetten voor mensen die het minder breed hebben. Heel fijn vindt Rick dat alles via de stichting loopt, want ik heb zelf geen printer/papier/facebook of marktplaats, dus zij regelen dit voor mij.”

Sociale ontmoetingsplek

“Het Buurtkastje is een sociale ontmoetingsplek voor iedereen. En het principe is heel simpel: Pak wat je echt nodig hebt en geef wat je kunt missen. “Het doel is tweeledig: Minder voedsel verspillen en mensen met weinig geld helpen. Het buurtvoedselkastje is 24 uur per dag het hele jaar open.

Koekjes

Iedereen in de buurt rondom de bejaardenwoninkjes weet van het kastje af. Mensen die als goede buur iets kunnen en willen missen, kunnen boodschappen in het kastje leggen zoals koekjes, frisdrank, potjes saus, pindakaas, luiers, tandpasta en zeep. En mensen die het echt hard nodig hebben, kunnen een artikel eruit halen. Geen alcohol en de artikelen moeten natuurlijk onaangebroken en niet over de datum zijn.

Taboe

Toch heerst er nog steeds een taboe op, zucht Rick. De meeste mensen komen ‘s nachts of ’s avonds uit schaamte. Inmiddels ken ik wel wat mensen, die wel eens wat uit mijn buurtkastje halen…..[n]

‘Meeste mensen komen ‘s nachts of ‘s avonds uit schaamte’