Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

UIT-tip: Weekmarkt Zevenbergen houdt ’Boodschappentrolley Win-aktie’

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Op donderdag 28 april wordt er een leuke markt actie georganiseerd met de naam ‘Boodschappentrolley Win-aktie’. (onthoud die naam als u scrabble speelt)

Clown Jack deelt lootjes uit aan het publiek op de markt en elk heel uur wordt er een prijs uitgereikt: een goedgevulde trolley met producten en tegoedbonnen met een waarde van meer dan €125,- en dit dus 5 keer vanaf 11:00 uur

Alle kooplui zijn weer blij dat na alle lockdowns en beperkingen van de afgelopen tijd, we weer in een normale periode zijn beland. Vandaar dit gebaar aan de marktbezoekers. 

Loek & Yvonne

De kooplui Loek & Yvonne Bertels staan nu het langste van allemaal op de markt in Zevenbergen met dames bovenkleding.

Loek: “Ik sta al vanaf 1975 op deze markt. Toen waren er wel 80 kramen en ik heb steeds meer markkooplui zien verdwijnen. Nu zijn er maar hooguit 25 kooplui overgebleven en verdwijnen er branches. Kleinvak (garen en band); Stoffen; Dierenvoer; Schoenen; Zoetwaren en Aardappelen zijn weg. Die teruggang in het aantal marktbezoekers is begonnen met de komst van de twee-verdieners, die pas na markttijd boodschappen gaan doen. En veel jongelui van toen zijn nu ouwelui geworden. De senioren komen wel trouw naar de markt”.

Yvonne vult aan: “Loek gaat nog twee jaar door. Dan is hij 80 jaar en dan is het welletjes”.

Waar nog meer actief?

Loek: ”Drie dagen, woensdag in Naaldwijk, donderdag hier in Zevenbergen en vrijdag in Nieuwerkerk a/d IJssel en zomers nog wel eens een braderietje. Doordat je door die lockdowns de tent dicht moest doen en verplicht thuis moest gaan zitten van half september tot half mei, dan blijf je wel mooi zitten met een partij wintergoed. Wat moet je met die voorraad?”

Ooit nog gekke dingen meegemaakt.? 

Loek: “ Er schiet me zo niets te binnen. Het was vroeger wel veel leuker meer humor en ja toch een gek voorval. Een oude wielrenner, die aan de dope zat, die was knettergek. Hij had een schoenenkraam en als die aan kwam op de markt, haalde hij zo’n oude His Master’s Voice grammofoonspeler met zo’n grote toeter tevoorschijn en werd er muziek gedraaid. Dat gaf wel de nodige reuring. En dan zijn medewerker, die achteruit een cafetaria binnenreed. En zijn enige opmerking was: ‘Ja, ze zeiden geen HO!’

We gaan hier wel goed met elkaar om. Anders hou je het niet zolang vol. ‘s-Morgens ontbijten we hier wel met een aantal kooplui”. 

Tijdelijke commissie van marktkooplui

Anja en Ton : “We vervullen tijdelijk de rol van marktcommissie om o.a. de acties te bedenken en we zijn er tevens als aanspreekpunt voor de gemeente Moerdijk door het gemis van een marktmeester. 

Anja van de herenmode kraam doet ook Geldermalsen, Schijndel en Made Woensdag t/m zaterdag en half augustus de jaarmarkt in Chaam. Anja: “Ik sta nog niet zo lang als Loek & Yvonne. Maar wel al 41 jaar. Vanaf dat ik 15 jaar was. Ik ben nu 56 jaar, dus nog wel even te gaan”.

Ton staat al van 2008 op de markt met zijn enorme assortiment aan huishoudelijke en schoonmaak producten in de ruimste zin van het woord. Hij straalt een enorm enthousiasme uit en is de vraagbaak voor zijn trouwe klanten. Ton: “Ik was verbaasd tijdens de lockdowns, dat mijn producten niet essentieel zouden zijn. Maar we zijn er weer en gaan gewoon als vanouds door”.

Waarom koopt u op de markt vragen we aan een aantal passanten

Karin heeft een gezin met drie kinderen en is fulltime moeder. Karin: “Ja, ik moet op de kleintjes letten en hier op de markt scheelt dat toch veel. Ik koop voornamelijk groenten en fruit bij de kraam van De Verse Verleiding. En bij de kaasboer m’n kaas. Die laat je nog proeven. Dat doen ze in de supermarkt niet meer. Ik heb twee katten, die in en uit lopen. En de voetstappen van m’n kinderen, die als het net schoon is, weer alles onderlopen. En daarvoor koop ik met regelmaat Dettol en andere schoonmaakmiddelen bij Ton. En dat scheelt euro’s! Deze kraam heb ik wel gemist tijdens de lockdown”.

Bij de kraam van Loek & Yvonne staat dochter Emily samen voor haar moeder in een rolstoel leuke blouses uit te zoeken. Emily: “Het is altijd weer een uitje voor mijn moeder om samen te gaan winkelen op de markt en zeker met dit mooie weer. En wat zo leuk is, is het sociale contact en de humor met marktkooplieden” Met een glimlach en twee blouses rijker gaan ze verder de markt op. 

Terrassen zitten vol

Gasterij De Engel op de markt zorgt tegenwoordig voor de koffie en andere drankjes voor de marktkooplui. “Donderdag is het hier bij alle terrassen gezellig vol. Als het niet regent tenminste, want dan blijven veel bezoekers thuis of zijn weer snel weg. Hopen op een mooie zomer dus”.

De markt in 1975.
Afbeelding
Afbeelding