Leden en bestuur van De Unie in 1935.
Leden en bestuur van De Unie in 1935. FOTO ARCHIEF DE UNIE

Een echte fanfare voor Fijnaart

FIJNAART - Dit jaar bestaat muziekvereniging De Unie 150 jaar. Daarmee is het de oudste vereniging van het dorp en ook de oudste muziekvereniging van Moerdijk.


Het was Pastoor Adrianus Oomen een doorn in het oog dat veel mannen na een lange dag op het land, het café introkken. Daarom bedacht hij een plan. Een echte Fijnaartse fanfare zou voor gezonde afleiding zorgen en het hele dorp kon dan van de muziek genieten. Dus richtte hij op 2 juli 1872 De Unie op. Alle nieuwbakken leden (die waarschijnlijk geen nee durfden te zeggen tegen meneer pastoor) hadden meestal nog nooit een instrument in handen gehad!


Succesvolle fanfare
Maar onder leiding van een dirigent uit Oudenbosch kwam hier snel verandering in. Er werd druk geoefend, niet alleen op de noten, maar ook in het marcheren. De fanfare was meteen een succes. Bij alle feestdagen en officiële gelegenheden trok ze door het dorp. Het vaandel voorop en het bestuur ernaast, netjes in pak en met bolhoed. Nieuwe burgemeesters en nieuwe gebouwen, jubilarissen, De Kaaise Boys, paters en Sinterklaas; allemaal kregen ze een passende serenade. Heel regelmatig ging De Unie op concours en won veel prijzen in binnen- en buitenland.
Tijdens de oorlogsjaren dook De Unie onder. Men voelde er niets voor om zich aan de regels van de Duitsers te onderwerpen en de repetities en uitvoeringen vielen stop. Maar net voor de bevrijding kwam de fanfare weer bij elkaar zodat er bij alle bevrijdingsfeesten vrolijk mee kon worden geblazen. Later kregen ook de Fijnaartse Indië-gangers allemaal een serenade bij hun thuiskomst. Door de watersnoodramp in 1953 kwam het verenigingsleven in Fijnaart weer stil te liggen. Enkele maanden nadat iedereen was teruggekeerd van hun evacuatieadres en er een nieuwe repetitieruimte was gevonden, kon er weer geoefend worden. In 2020 moesten alle verenigingen vanwege corona opnieuw de deuren sluiten. Gelukkig bleek dat je online ook kunt repeteren en nam De Unie samen met andere muziekverenigingen zelfs een muziekstuk op.


Uitbreiding
In 1966 werd er in Fijnaart voor het eerst carnaval gevierd. Uiteraard wilde Prins Malta de 1e graag een eigen hofkapel. Daarvoor klopte hij aan bij De Unie. Het bestuur stemde toe ‘mits de leden de instrumenten zouden behandelen als ware het hun eigen kinderen’. En zo werden de Unietoeters opgericht. Ze hebben de Prins tien jaar begeleid. In 1963 was er uit De Unie ook al een drumband ontstaan, speciaal voor jongens. Maar al heel snel deden ook de meisjes mee. Ze liepen voor de fanfare uit in zelfgemaakte uniformen met berenmutsen. Dat klonk heel indrukwekkend en zag er ook zo uit. Vervolgens kwamen er een jeugdorkest, peuterorkest en een koor. Op het hoogtepunt van de vereniging telde De Unie 160 leden. Er werd vanaf 1997 elk jaar een groot themaconcert gegeven met muziek, toneel en dans.


Jubileumconcert 26 juni
De fanfare werd uitgebreid met andere instrumenten. Daardoor is het inmiddels een harmonie-orkest geworden. Nog elke donderdagavond wordt er gerepeteerd in De Graanbeurs. Ook het koor The Voices is nog heel actief. Zij repeteren op maandagavond in De Parel. Er zijn weer meerdere optredens gepland. Hou in ieder geval zondag 26 juni vrij in uw agenda. Want dan is het jubileumconcert van De Unie op het evenemententerrein. Een unieke gelegenheid om de oudste maar nog altijd springlevende vereniging van ons dorp in actie te zien.[n]