Vitaliteitsprijs voor HKS uitgereikt door Frank van Kuijck
Vitaliteitsprijs voor HKS uitgereikt door Frank van Kuijck Foto: judith van Dommele

Rotary haalt € 13.000 op voor woningbouwproject Filipijnen

ZEVENBERGEN - De Stad Klundert was afgelopen weekend het toneel van het ‘Rotary ondernemersgala Moerdijk’, georganiseerd door Rotaryclub Zevenbergen. Na 2 jaar afwezigheid kon nu de derde editie doorgang vinden. 140 gasten uit en namens het west Brabantse bedrijfsleven namen aan deze feestelijke avond deel.


Deze avond had het thema ‘vitaliteit’ meegekregen en liep als rode draad door het programma. De club had Tom van ’t Hek, oud huisarts en hockey coach, kunnen strikken om de avond voor te zitten en een presentatie te verzorgen. 


Meest vitale onderneming

Ook stond de verkiezing van de meest vitale onderneming van west Brabant op de rol. De voorselectie voor deze begerenswaardige titel is uitgevoerd door studenten van Avans Hogeschool en University. Van een groslijst met 100 bedrijven leverden zij uiteindelijk 3 nominaties aan: Bewa, HKS en Havenbedrijf Moerdijk. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Aart-Jan Moerkerke, burgemeester van Moerdijk, kwam met een unaniem oordeel. HKS moest de winnaar worden. De directie kreeg een schitterend kunstwerkje aangeboden, waaruit de prijs blijkt. Natuurlijk werd er ook gegeten en gedronken, genetwerkt en genoten.


Huizen-bouwproject

De aanleiding voor dit gala was het huizen-bouwproject van de Zevenbergse Rotaryclub op de Filipijnen. De club bouwt daar, samen met de Red Horse Compagny uit Zwolle eo, huizen voor mensen die tot de allerarmsten gerekend kunnen worden. Zij wonen in de mangrove in hutjes van takken en stukken plastic. Naast getroffen te zijn door een tsunami wordt die regio jaarlijks getroffen door tyfoons. De huizen die de Rotaryclub eigenhandig bouwt zijn hiertegen bestand. Inmiddels is er een nederzetting ontstaan, waar nu 26 duplex huizen staan. Goed voor 52 grote gezinnen. In 2020, tijdens de laatste bouwreis op de valreep voor corona, is ook een 1,5 ha grote ‘community tuin’ aangelegd. De netto opbrengst van deze gala-avond komt helemaal ten goede aan dit project. 

En met trots meldt de Rotaryclub dat deze editie netto € 13.000 heeft opgeleverd. Waarbij de club aangeeft dat zij slechts organisator en doorgeefluik zijn tussen de west Brabantse financiers en de arme getroffen mensen op de Filipijnen.[n]