Presentator Hans Raaijmakers presenteert de Maestro's aan het publiek en orkest.
Presentator Hans Raaijmakers presenteert de Maestro's aan het publiek en orkest. Foto: Sjoerd Hoppenbrouwers

Geslaagd Maestro concert Harmonie Oefening

Sport en vereniging

STANDDAARBUITEN - Op vrijdagavond 20 mei heeft Harmonie Oefening traditiegetrouw de spits afgebeten voor de 45e editie van de Dorpsweek van Standdaarbuiten.

Na twee jaar van uitstel vanwege corona kon de muziekvereniging nu eindelijk het door het gelijknamige televisie-programma geïnspireerde Maestro concert ten gehore brengen. De hoofdzaal van De Standaert te Standdaarbuiten was voor de gelegenheid omgetoverd tot een soort omgekeerde concertzaal. Het orkest nam namelijk plaats in de zaal, terwijl een deel van het publiek voor deze gelegenheid op het podium mocht plaatsnemen. 

Een viertal personen die actief zijn in de Standdaarbuitense gemeenschap was gevraagd om als Maestro de leiding van het orkest op zich te nemen. Harmonie Oefening opende de avond onder leiding van dirigent Ralf Goddrie, waarna presentator Hans Raaijmakers de Maestro kandidaten één voor één aan het goed opgekomen publiek mocht voorstellen. Daarna was het tijd voor de Maestros om hun muzikale vaardigheden te etaleren; Evelien de Wild opende met de welbekende Radetzky Mars en werd gevolgd door Bert Christianen met Hollandse Hits. Na de pauze volgden Carola Koevoets met de Second Waltz, en Edwin Nelemans met The Lion King. Daarna was het tijd voor juryberaad, en bracht het orkest als finale de polka Böhmischer Traum ten gehore. 

De avond nam een onverwachte wending toen voorzitter Joop van de Meulenreek van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen het woord nam. Joop was speciaal naar Standdaarbuiten afgereisd om het 40-jarig lidmaatschap van Cisca Meesters bij Harmonie Oefening te huldigen. De lovende woorden die Cisca ten deel vielen werden gevolgd door uitreiking van de vergulde KNMO-speld, alsmede dik verdiende felicitaties en bloemen. Op de generale repetitie voorafgaand aan het concert zijn Chris Hoppenbrouwers en Peter van Viegen eveneens gehuldigd voor hun 25-jarige lidmaatschap van deze muziekvereniging, die volgend jaar reeds 160 jaar zal bestaan. Ook voor Chris en Peter waren er lovende woorden van voorzitter Marieke van Viegen, het bekende zilveren speldje van de muziekbond, alsmede bloemen en een mooi presentje.

Na de puntentelling en het ultiem juryberaad werd Edwin Nelemans uiteindelijk tot winnaar van de Standdaarbuitense editie van Maestro uitgeroepen. Edwin, die in het dagelijks leven directeur is van basisschool Aventurijn te Standdaarbuiten, werd onder meer geprezen voor zijn presentatie, het goed aangeven van tempowisselingen en dynamiek, alsmede zijn algehele interactie met het orkest. Als toegift koos hij er zelf voor om The Lion King nogmaals ten gehore brengen, waarmee een bijzonder geslaagd concert tot een mooi einde werd gebracht.