Echtpaar Van Oers-de Coninck.
Echtpaar Van Oers-de Coninck. Foto: Tom Rietved

LANGEWEG - Als je zo terugkijkt op een leven dan is er toch wel veel veranderd. Ja je bent ouder geworden. Piet 87 en Dora 83. Het wiegje van Dora de Coninck stond in een arbeidersgezin in Zevenbergen.


DOOR TOM RIETVELD

Dora: “Als jong kind was ik een heel zwak kind en veel ziek. Op m’n 4e jaar heb ik communie gedaan, omdat ze dachten dat ik de vijf jaar niet zou halen. Ben zelfs door de pastoor gezegend. Door de goede zorgen van mijn moeder, ben ik er toch door heen gekomen”

Slagersfamilie Van Oers

Piet van Oers is als slager geboren - nog net niet onder de toonbank - in de slagersfamilie Van Oers. Piet: “Mijn vader was slager en ook mijn broer. Hier in Langeweg hadden ze allemaal varkens, en kippen en konijnen. We gingen ‘s winters huisslachtingen doen bij de gezinnen. Op zondag avond begonnen we na 12 uur ‘s-nachts, want vroeger was er van werken op zondag geen sprake."

"Ik was nog geen 16 en reed met de bakfiets en toen kreeg ik nog een proces ook van vijf gulden. En dat was veel geld in die tijd. We ontvingen maar fl. 7,50 voor het slachten van een varken. We waren van zondagnacht tot de volgende dag in de avond tot 10 uur in touw. Het was vroeger hard werken”.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Piet weet het nog als de dag van gisteren. “Op de dansavond.” Dora vult aan: ‘Ik wist nog geen eens wie hij was. Om in het zaaltje binnen te mogen komen, moest je 18 jaar zijn. Mijn vriendinnen en ik kwamen er altijd wel binnen. Toen vroeg Piet mij om te dansen. Hij zag er netjes uit."

"Een mooie kop en dat was heel wat. Naderhand hoorde ik dat hij van de slager was uit Langeweg. Een middenstander dus en ik kwam uit een gewoon arbeidersgezin en dat was toen wel ‘een dingetje’ zou je nu zeggen. In die tijd paste Katholiek en Protestant niet bij elkaar. Maar middenstanders en arbeiders, dat was ook nog wel een probleem, maar daar zijn we wel doorheen gekomen”.

Toch nog gezellig?

“Je mocht niet zo vroeg met jongens mee. Je moest meestal om half negen al thuis zijn. Na het dansen werd ik toch steevast opgehaald door mijn moeder. Je mocht niet alleen naar huis. Nadat ik een tijdje met Piet omging, zei mijn moeder tegen Piet: Als jij maakt dat ze netjes thuiskomt, dan kom ik ze niet meer halen“.

Dora vervolgt: “Wij liepen al acht jaar met elkaar. In 1962 getrouwd. Eerst in de Danielstraat gewoond en In 1967 zijn we bij de slagerij gaan wonen. We hebben twee zonen gekregen, die allebei hun pad gevonden hebben. 

Wij zijn eigenlijk nooit op vakantie gegaan. Dat kon gewoonweg niet want de winkel moest doorgaan! Pas later toen de kinderen volwassen waren ben ik met regelmaat naar verre landen gereisd, waar mijn zoon op dat moment werkzaam was. Piet was niet de man van vakanties en zeker niet van het vliegen”.

Plezierig wonen

Dora vervolgt: “Het wonen in Langeweg is heel plezierig. Je kent iedereen. Het verenigingsleven bloeide hier helemaal op. Er waren veel verenigingen. Ik heb zelf ook nog toneel gespeeld en ook 15 jaar gevoetbald. Ja je was allemaal één onder elkaar. Piet was meer van het voetballen en wielrennen”.[n]