Vlnr: Diana Kaasenbrood, Jack van Dorst en Peter Middag.
Vlnr: Diana Kaasenbrood, Jack van Dorst en Peter Middag. Foto: Tom Rietveld

Nieuw asfalt op 56 plekken in buitengebied gemeente Moerdijk

Door: Tom Rietveld Algemeen

FIJNAART - Aan de Noordlangeweg in Fijnaart is aannemer BAM bezig achterstallig onderhoud op te lossen door het aanleggen van een nieuwe asfaltlaag. Dit is het begin van een grote klus. Veel asfaltwegen hebben achterstallig onderhoud en zijn toe aan reparatie of vernieuwing. Wethouder Jack van Dorst is ter plaatse om met zijn team (Diana Kaasenbrood en Peter Middag) het werk in uitvoering te bezoeken en werkers aan de weg een duimpje te geven.

Jack van Dorst: “Er is een klus te klaren. Dit is het begin aan de Noordlangeweg in Fijnaart. Dit is één van de 56 locaties in het buitengebied waar het asfalt wordt opgeknapt. Het is een klus, waarmee in totaal zo’n € 2,5 miljoen is gemoeid. Diana Kaasenbrood doet gemeentebreed wegbeheer, dat wil zeggen het actueel en volledig houden van de beheerplannen op dit gebied. Vervolgens als het plan er is en de benodigde middelen zijn er voor beschikbaar gesteld qua geld, mensen, dan vindt er verdere uitwerking plaats.

Verdere uitwerking

Peter Middag is projectleider van de Gemeente Moerdijk. Bij projecten zoals dit zorgt hij voor verdere uitwerking daarvan”. Peter: “ Namens de gemeente Moerdijk bewaak ik het project op kwaliteit geld en planning. Het project is aanbesteed bij de aannemer, die zorgt voor de verdere uitvoering daarvan. Zorgt met ons voor de communicatie naar bewoners toe. Bewoners en bedrijven moeten bij werk aan de weg altijd rekening houden met overlast. Aannemers en de gemeente proberen dit altijd te beperken, maar dit kan nooit honderd procent. Bij groot onderhoud informeren medewerkers de omwonenden en is er ruimte voor reacties en kleine aanpassingen.

Voor de zomervakantie zal het merendeel uitgevoerd zijn.  Het wordt op een ietwat ruwe manier aangepakt. De aannemer is nu bezig met zogenaamde overlagen. Dat betekent dat er rijbaan breed een nieuwe asfaltdeklaag wordt aangebracht. Vervolgens moet er wel volgend jaar een slijtlaag aangelegd worden. Het klinkt raar, waarom doe je dat niet in één keer? Het kan dus niet in één keer!”.

‘Soort tussenvorm’

Een slimme aanbesteding?

Jack: “Er zijn verschillende mogelijkheden, wat betreft aanbesteding. In deze situatie met een heel groot project met zijn 56 plekken. Als je dit individueel aanbesteed is dat kosten technisch niet efficiënt en niet interessant en ook duurder. We hebben gekozen voor een soort tussenvorm. We hebben in Moerdijk het voordeel dat het een grote gemeente is en dat we die 56 plekken in één keer kunnen aanbesteden. Dat is voor aannemers interessanter om op in te schrijven.”

Ruimte voor extra opdrachten

Diana vult aan: ”Als je dit bij vier aannemers moet doen, dan zit je elkaar in de weg op een gegeven moment.  Het voordeel in dit contract is dat we na de zomer nog ruimte hebben voor extra opdrachten. Onder dit contract kunnen we werkzaamheden voor de wegen waar zwaarder maatregelen nodig zijn kwijt. We moeten ook zoveel mogelijk rekening houden met de oogst van de boeren. 70% van het werk is klaar voor het oogstseizoen”.