De Stenen Poppen in de steigers.
De Stenen Poppen in de steigers. Foto: Tom Rietveld

Gemeente zoekt alternatief voor veerpont bij Stenen Poppen

Door: Tom Rietveld Algemeen

KLUNDERT - Wethouder Jack van Dorst wordt geconfronteerd met noodzakelijke aanpassingen in het plan rondom de Stenen Poppen. Met de renovatie van de Stenen Poppen loopt het volgens plan. 

De start van de uitvoering van het ontwerp van de inrichting loopt vertraging op. Het plan dat samen met medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en stichting Menno van Coehoorn (vestingbouwdeskundigen) is aangeboden, stuit op praktische bezwaren. Het plan omhelst een inrichting met een trekpont, picknickbanken in de wapenplaats, fietsvoorziening en informatieborden. De start van de uitvoering van de werkzaamheden stonden gepland in juni 2022 en zou rond september afgerond zijn.

Obstakels

Nu zijn er bij de uitwerking van het plan diverse obstakels naar boven gekomen, die realisatie van de trekpont en het struinpad over het bastion onmogelijk maken. De pont blijkt door de breedte van het vaarwater niet veilig uitgevoerd te kunnen worden, de leden van de visvereniging ‘Het Wachtertje’ hebben ernstige bezwaren tegen deze onderdelen van het plan. In het algemeen bestaat de vrees dat een pont vandalismegevoelig is. Het is niet gemakkelijk om een plan te maken in een gebied dat intensief gebruikt wordt door recreanten en leden van de visvereniging, maar daarnaast ook nog belangrijke natuur- en ecologische en cultuurhistorische waarden heeft. Daarom is besloten af te zien van de trekpont en het struinpad. De picknickplaatsen en de fietsenstalling worden ongewijzigd uitgevoerd. 

Aanvullend ontwerp

Er wordt nu een aanvullend ontwerp gemaakt, waarbij gezocht wordt naar een goed alternatief voor het pontje. Klundert verdient een speels item, dat een meerwaarde betekent voor het leefbaar en toegankelijk maken daarvan voor bezoekers. Jammer voor de enige mate van vertraging.

Historie

De Stenen Poppen. Ze staan er fier in het landschap: de versteende militairen die Klundert beschermden en daarmee de Republiek. Hoe ze daar terecht zijn gekomen? Willem van Oranje wilde een dam met verdedigingstorentjes. De bouw daarvan startte in 1583. De dam in de vestingsgracht had een belangrijke taak: het voorkomen dat bij eb het water uit de vestingsgracht in de rivieren Moye Keene en Roovaart zou stromen. Klundert was een belangrijke vestingsstad voor Holland, dus de vijand mocht er niet overheen klimmen. Daarom kreeg zo’n dam een spitse rand. Daar boven op kwamen nog eens stenen monniken of ‘poppen’. Die maakten het onmogelijk om de gracht over te steken.