Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Jac de Swart heeft ongeveer 20 bijenvolken: ‘In één kast zitten 30.000 bijen’

Door: Tom Rietveld Algemeen

Jac de Swart heeft zijn eigen natuurgebied achter in zijn grote tuin beneden aan de Schansdijk in Zevenbergen. Daar staat een kleine batterij kasten. Met 15 tot 20 bijenvolken. In zo’n kast huizen zo’n 30.000 bijen.

Jac: “Mijn vader was imker vanaf 1947 en lid bij de bijenvereniging in Prinsenbeek en ik hielp hem meestal en daar heb ik veel van opgestoken. Ik doe het nu zelf 38 jaar en heb het eerst vanuit de losse pols gedaan. Je leert van de vergissingen. Starten met een bijenvolk en uitbreiden en dan een jaar daarop wat honing halen. Dat is geen wereldwonder. Nogmaals wil je de diepte ingaan, dan kan je er een universitaire studie van maken. De basis is eenvoudig. Je hebt zo je methodes. We kunnen het zwermen verhinderen of een volk sterker maken of 2 volken verenigen met elkaar. Je kan een koningin weghalen, zodat het volk dan van eitjes weer een nieuwe koningin maken in dopjes. De meerdere dopjes breek je dan weg.”

“Bijen hebben wel nectar voorkeuren. We hebben in de buurt witte klaver en 150 lindenbomen. Maar als het 24 graden is en een natte atmosfeer, dan schieten ze naar de linden toe, want die geeft dan veel meer nectar op dat moment. Het moet zo wie zo warm zijn. Onder de 12 graden komt de bij de kast niet uit. De natuurhoning van linden en klaver wordt niet verhit. Zo blijven de goede stoffen behouden en dat kun je proeven ook”