Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Moerdijkse boeren voeren vreedzaam actie tegen stikstofbeleid: ‘We zijn het STIK-zat’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

MOERDIJK - Donderdagmiddag 7 juli, 300 trekkers en wel 500 boeren verzamelen zich uit de gehele regio Moerdijk, Zevenbergen, Klundert, maar ook uit Made en Tilburg en verder Brabant in.

“We zijn het STIK-zat”, zeggen Kevin Buijs uit Fijnaart (27) en Bart Weterings (26) uit Lage Zwaluwe, allebei ZZP-ers in de agrarische sector. Daarom ontstond 48 uur geleden het idee om deze vreedzame demonstratie op deze boerderij te doen.

NO FARMS, NO FOOD staat er op spandoeken aan de trekkers, die keurig in het weiland langs de A16 geparkeerd staan met veel oranje zwaailichten. Het is heel druk met verkeer op de kleine weggetjes in de Moerdijkse Polder. Het rijdt af en aan richting het Melkveehoudersbedrijf Aarts, met ,hoe kan het ook anders, grote open koeienstallen, waarbij de koeienmestgeur je meteen bij het oprijden van het erf al tegemoet komt.

Oproepen

“We hebben oproepen gedaan of Facebook en Whatsapp en Instagram, om hier een statement te maken. Veel boeren zijn al bij meerdere protesten in o.a. den Haag geweest. Maar vandaag willen we gewoon met elkaar hier in Brabant nogmaals van ons laten horen. En iedereen doet weer mee, want boeren zijn heel saamhorig”. Zegt Kevin Buijs 1 van de organisatoren.

Geen politie

Op het moment van het interview is ook de politie ter plaatse, en eerder was de korpschef al langs geweest. Afspraak met de organisatoren is , dat er geen politie op het terrein aanwezig is, tenzij er rellen uitbreken, dan is de politie meteen paraat. “Maar om confrontaties zoals afgelopen week te voorkomen, houden we het hier gewoon rustig. De sfeer is zoals op elke boerenbijeenkomst in Brabant, en de bekende Schuurfeesten van de diverse KPJ’s in Moerdijk, gemoedelijk”, zegt Bart Weterings uit Lage Zwaluwe. Het lijkt op een gezellige reünie, grote bijeenkomst. Er is muziek, er rijden allerlei tractors en squads en natuurlijk een biertje met veel gezelligheid op het terrein van melkveehouderij Aarts. In de verte kun je de pijpen van de grote fabrieken van Shell Moerdijk zien roken.

Moerdijkbrug

“Kijk we kunnen ook op de Moerdijkbrug gaan staan natuurlijk, maar we willen de burgers geen schade aanrichten ”. “We willen ons laten zien aan al het voorbijkomende woon/werkverkeer dat hier Brabant in en uit rijdt. Maar we gaan de wegen niet blokkeren. We willen de burgers geen schade aanrichten of dwars liggen. Zij kunnen er ook niets aan doen, wat de regering nu met het stikstofbeleid wil. En bovendien zijn zij uiteindelijk onze klanten voor melk en vlees en alle agrarische producten. Daarom organiseren we dit evenement hier gemoedelijk op privéterrein in het weiland en hopen dat we zo erg zichtbaar zijn om ook hier in Brabant, net over de Moerdijkbrug, ons statement te maken”, aldus Kevin Buijs en Bart Weterings namens de organisatie.