Wim en Annie de Deugd.
Wim en Annie de Deugd. Foto: Tom Rietveld

Wim en Annie de Deugd 65 jaar getrouwd: ‘Maar daarvoor ook 5 jaar verkering gehad’

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Het 65-jarig bruidspaar Wim en Annie De Deugd-Goverde woont ook al 65 jaar in hun woning aan de Noordamlaan in Zevenbergen. We vallen maar gelijk met de deur in huis: 65 jaar is een flinke tijd. Hoe is het begonnen?

Wim “We hebben een jaar of vijf verkering gehad. Het is begonnen op dansles en dan moest je 18 jaar zijn.” Annie: “Ik was bijna 18 en toen mocht ik toch al stiekem binnen komen. Ik zou eigenlijk met zijn zus gaan en die vroeg ‘vind je het goed dat ons Wim ook meegaat?’ Ik zeg hij danst op zijn eigen benen. We kenden elkaar alleen vanuit de straat”. Annie: “Bij de eerst dans eigenlijk en we zijn steeds met elkaar blijven dansen. Dansleraar Rovers zei:. ‘Wim je mag wel eens een ander muurbloempje pakken, niet altijd dezelfde.”

Machinefabriek

Annie was direct Wims favoriet. Met zijn technische opleiding moest hij tijdens zijn militaire dienst andere soldaten uitleggen hoe ze een geweer moesten gebruiken. Wim: “Na 2 jaar diensttijd in het leger ben ik bij Machinefabriek van Opstal begonnen en heb daar carrière gemaakt als projectleider en ben daar 45 jaar lang werkzaam geweest. Die machinefabriek is ooit vanuit een klein schuurtje aan de brugstraat tot een onderneming uitgegroeid met meer dan 200 werknemers.” Ook de oorlogstijd meegemaakt. Wim was 7 jaar toen de oorlog begon en Annie 5 jaar. 

Angstige periode

Annie: ”Een angstige periode aan het eind van de oorlog toen de granaatscherven om je oren vlogen. Onder granaatvuur van Amerikanen om een snelvuurkanonnetje van de Duitsers uit te schakelen. De vader van Wim kreeg een granaatscherf door zijn hoofd en heeft het overleefd en is 92 jaar geworden. Er is toen veiligheid gezocht in de grote kelder onder de Katholieke kerk. Maar na de oorlog brak er een mooie tijd aan. Veel kansen bij de wederopbouw. Veel werk en veel clubjes en de soos, waarmee we met elkaar optrokken, carnaval, fietstochten, vakanties. Hele leuke dingen gedaan. Op 4 juli 1957 getrouwd. Kinderen zijn gespreid gekomen in 1958 -1964 en 1974. Allemaal gezond en ook weer kleinkinderen” 

Werken in schoenenzaak

Annie: “Na de huishoudschool en de modevakschool ben ik in een schoenenzaak in Breda gaan werken en daar heb ik vriendinnen gekregen, waarmee ik nu nog contact heb en we zijn zelfs met onze gezinnen samen op vakantie gegaan met onze Simca 1000 naar het Idro Meer in Italië. Dat ligt tussen het Gardameer en Iseomeer. Daarvoor was het meestal naar Zeeland. Met maar 14 dagen vakantie en soms met veel regen. Dus maar eens naar het buitenland naar Oostenrijk en Italië op vakantie. Heel vroeger fietsten we samen naar Limburg om een vriend van Wim uit zijn diensttijd te bezoeken.” Annie: “Na de pensionering van Wim heeft Van Opstal gevraagd om een klus te klaren in China en later in Tanzania. Wim zei toen: Dat wil ik wel doen, maar alleen als mijn vrouw ook mee mag. Zo hebben we samen toch heel wat van de wereld gezien”. 

Everglades

Verder zijn we nog een keer op een vakantiereis meegenomen en hebben we Florida doorkruist van hotel tot hotel. Van Miami naar Walt Disney World in Orlando. De Keys bezocht, lekker kreeft gegeten in de schaduw. In het Natuurpark de Everglades en met een boot tussen de krokodillen gevaren. We hebben nog een boot gehuurd om zelf rond te varen. Dat was een geweldige belevenis”. Annie: “Met ons 60 jarige bruiloft zijn we met de kinderen naar Rome geweest. Tot bovenin de toren van het Vaticaan geweest en de zegen van de Paus gekregen. We zaten vlakbij in een hotelletje in de buurt. Nu weer een reis? Nee we gaan nu lekker eten met de kinderen. We hebben het altijd goed naar de zin gehad en komen niets tekort. We kijken uit naar de geboorte van ons vijfde achterkleinkind.